Srijeda, Rujan 19, 2018

Naša Knjižnica domaćin Skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema 2018. godine

Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema nezavisna je, nevladina i neprofitna strukovna udruga koja djeluje na području knjižničarstva i informacijskih znanosti, na području triju županija (Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije) još od 1975. godine, a od prošle je godine predsjednica Marija Čačić, voditeljica naše Knjižnice.

Izvještajna je skupština Društva održana u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine u hotelu Zelenkrov u Čepinu, a knjižnica-domaćin bila je naša Knjižnica. Skupština je zamišljena kao poludnevno druženje članova Društva, a uobičajeno je da, osim radnog i stručnog dijela skupštine, okupljeni knjižničarski stručnjaci (ravnatelji, voditelji i knjižničari iz različitih ustanova, profesori sa studija knjižničarstva) razgledaju kulturno-povijesne znamenitosti domaćina i odlaze na zajednički objed za sve sudionike.

Na Skupštinu se redovito pozivaju i gosti. Ovoga je puta skupštini prisustvovala predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, Dunja Holcer, kao i ugledni suradnici knjižnice domaćina: Saška Grgić Knežević, predstavnica Školske knjige (koja je skup sponzorirala promo materijalima), Vojna Tomin, umirovljena školska knjižničarka OŠ V. Nazor Čepin i Nikolina Pejić, školska knjižničarka OŠ M. Krleže Čepin.

Nakon okupljanja, prijave i pozdravnih riječi domaćina, voditeljice naše Knjižnice, Marije Čačić, okupljeni su posjetili župnu crkvu Presvetoga Trojstva, zaštićeni spomenik kulture, gdje ih je pozdravio župnik Pavo Vukovac, a profesor povijesti Slavko Babić prezentirao povijest Čepina, crkve i plemićke obitelji Adamović.

U službenom dijelu skupštine, nakon pozdravnih riječi predsjednice HKD-a, Dunje Holcer i predsjednice DKSBS-a, Marije Čačić, našu je Knjižnicu predstavila je knjižničarka Marina Liović. Uslijedilo je pozvano predavanje prof. dr. sc. Tatjane Aparac-JelušićProfesionalni izazovi knjižničara u promjenjivim društvenim uvjetima“ (putem Skype-a).

Radni je dio skupština protekao u iznimno konstruktivnom raspoloženju, svi su prijedlozi jednoglasno usvojeni (izmjene Statuta Društva, Izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2017.-oj godini, Izvješća Nadzornog odbora, Komisija DKSBS-a, Plan i program rada u 2018.-oj godini, prijedlog članova u komisijama HKD-a).

Merien Hadrović, glavna urednica „Knjižničarstva“, stručnog časopisa Društva, predstavila je najnoviji broj, objavljen upravo za ovu skupštinu.

Članovima je Društva prezentirana i mogućnost stručnog putovanja u Sloveniju koje bi trebalo biti realizirano krajem rujna, čemu se svi neizmjerno raduju.

Nakon ozbiljnog i odgovornog, uspješno odrađenog posla, uslijedilo je druženje uz ručak, a okupljeno je društvo zabavljao tamburaški sastav Ravnica.

Iznimno smo ponosni što smo bili domaćini skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema te tako kolegama iz ostalih knjižnica predstavili svoju općinu i kulturne znamenitosti, kao i rad naše Knjižnice. Ugostili smo osamdesetak knjižničara iz Osijeka, Požege, Vinkovaca, Našica, Đakova, Belog Manastira, Županje, Donjeg Miholjca... Time smo, još jednom, upisali Čepin na važno mjesto, koje mu u knjižničarstvu, svakako, pripada.

Čitateljski klub KljučČ

Čitateljski klub KljučČ

Google prevoditelj

Noviteti

EEG

EEG

Prije nego što odeš

Prije nego što odeš

Tko nađe, njegovo

Tko nađe, njegovo

Protuotrov

Protuotrov

Ono što vidiš tek kad usporiš

Ono što vidiš tek kad usporiš

Labirint duhova

Labirint duhova

Put sreće

Put sreće

Prosjak i zec

Prosjak i zec

Sestra

Sestra

Bez rukavica

Bez rukavica

Sve je u glavi

Sve je u glavi

Ministarstvo potpune sreće

Ministarstvo potpune sreće

Ćutim te

Ćutim te

Dijete

Dijete

Biljke koje njeguju

Biljke koje njeguju

Kad sam bila nevidljiva

Kad sam bila nevidljiva

Sva naša pogrešna sutra

Sva naša pogrešna sutra

Što je ostalo iza nje

Što je ostalo iza nje

Tajni život drveća

Tajni život drveća

Homo Deus

Homo Deus

Prijavite se