Centar za kulturu Čepin

11. studenoga – Dan hrvatskih knjižnica

I ove smo se godine pridružili brojnim hrvatskim knjižnicama u obilježavanju ovog značajnog datuma prigodnim programom, Danom otvorenih vrata i organiziranim posjetima prvašića obiju čepinskih osnovnih škola, a razveselit ćemo ih besplatnim upisom i podjelom iskaznica kojima će moći koristiti naše službe i usluge punih godinu dana. Pozivamo i njihove roditelje da iskoriste ovu mogućnost te ih češće doprate u knjižnicu dok sami ne steknu naviku dolaska i samostalnog posuđivanja i korištenja dječjeg fonda. Uvjereni smo da će im redovite posudbe slikovnica i knjiga za djecu pomoći u bržem i lakšem savladavanju svakodnevnih školskih obaveza te će steći naviku redovitog korištenja knjižnice.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Odlučeno je da se 11. studenoga, dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama, obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica. Donošenje toga Zakona označilo je svojevrstan novi početak i za hrvatsko knjižničarstvo, jer su postavljeni pravni temelji za planiraniji i sustavniji rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu (opširnije na: http://www.hkdrustvo.hr/hr/pravo_na_knjiznicu/8).

Popis knjižnica uključenih u obilježavanje ovog, za nas knjižničare, ali i sve zaljubljenike u knjige i knjižnice, značajnog datuma, s programima možete pogledati na: http://www.hkdrustvo.hr/pravo_na_knjiznicu/suradnici