22. veljače – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

22. veljače – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Jedan od središnjih događaja hrvatske kulturne povijesti bio je ulazak Hrvata u Gutenbergovu galaksiju, tj. galaksiju tiska. To postignuće dugujemo hrvatskim glagoljašima koji su 22. veljače 1483. otisnuli Misal po zakonu rimskoga dvora, prvu hrvatsku tiskanu knjigu, tj. hrvatski Prvotisak.
Izdan je svega 28 godina nakon prve europske tiskane knjige (Gutenbergove Biblije, 1455.) te samo devet godina nakon prvoga rimskog misala na latinici i latinskom jeziku (1474.). Hrvatski je Prvotisak otisnut uglatom ili hrvatskom glagoljicom s tekstom na hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku.
U spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga, tradicionalno se 22. veljače obilježava kao Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko „i“), a preuzeto je upravo iz Misala.
S ponosom danas u našoj Knjižnici izlažemo najnoviji pretisak prve hrvatske tiskane knjige! Današnji ga naši posjetitelji imaju prilike vidjeti. Ovo je izdanje trosveščano:
1. svezak – faksimil Misala po zakonu rimskoga dvora vjerno reproducira izvorni izgled misala rekonsturiran na temelju nekoliko sačuvanih potpunijih primjeraka Prvotiska
2. svezak – glagoljični tekst Misala u cijelosti preslovljen (transliteriran) na latinicu
3. svezak – okuplja znanstvene i stručne priloge o Misalu