Obilježili smo Dan hrvatske knjige i Dan planeta Zemlje

22. travnja, Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige obilježili smo posjetom predškolaca DV Zvončić Čepin našoj Knjižnici kako bismo im pomogli u pripremama za polazak u osnovnu školu, a i dalje u njihovim životima.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, koji je 22. travnja 1501. dovršio i potpisao svoju Juditu, biblijsko-vergilijanski ep o hrabroj udovici koji je želio približiti onima „koji đačke knjige ne razumiju“, odnosno onima koji ne znaju latinski jezik te je zato tumači na hrvatskom jeziku, splitskom čakavštinom i štokavštinom. Na taj je način nagovijestio jedinstvo hrvatskog jezika, a djelo se smatra prvim umjetničkim epom ispjevanim na hrvatskome jeziku.

Ovom smo prigodom naše predškolce upoznali s funkcioniranjem knjižnice i građom koja im je dostupna. Zajednički smo pročitali priču “Miško u cirkusu” iz slikovnice za uvježbavanje čitanja “Slikopriče” Željke Horvat-Vukelja.Voditeljica knjižnice Marija Čačić im je pročitala tekst, a sva su djeca sudjelovala i valjano imenovala sličice koje nadopunjuju tekst. Također su razgledali slikovnicu „Svemir“ kako bi se upoznali s planetima. Na kraju su djeca razgledala raznovrsnu građu koju mogu posuđivati u knjižnici.

Vrijedne su odgajateljice s djecom ilustrirale priču Plesna haljina žutog maslačka Sunčane Škrinjarić i ovom nam ih prigodom darovale. Zahvaljujemo im!

Roditeljima smo proslijedili Vodič kroz knjižnicu i koristimo prigodu pozvati ih da učlane svoje dijete u knjižnicu kako bismo mu zajedno bili podrškom tijekom obrazovanja i odrastanja. Već sutra, tijekom Noći knjige mogu se besplatno učlaniti, a i u lipnju ćemo im omogućiti upis uz 50% popusta. Također, tijekom ljeta mogu posjećivati naše igraonice i radionice.