Obilježili smo Međunarodni dan dječje knjige i 2. rođendan nacionalne kampanje „Čitaj mi“

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine kako bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Prilika je to i za obilježavanje druge obljetnice nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja, pod nazivom “Čitaj mi!”.

U Kampanji “Čitaj mi!” ističemo da je prvih šest godina djetetova života presudno za razvoj jezika te preporučujemo svim članovima obitelji da s 15 minuta čitanja naglas dnevno pomognu svojem djetetu razviti predčitalačke vještine, obogate njegov rječnik i govorne sposobnosti.

U Knjižnici su djeci Dječjeg vrtića „Zvončić“ naglas čitale odgajateljice, članice čepinskog čitateljskog kluba, učenice osnovne škole, mama, ali i jedan tata i jedan djed. Jednom se dječaku baš i nije svidjela priča koju je tata čitao pa je on „pročitao“ svoju slikovnicu – prema ilustraciji je sam izmislio priču. Djeca su s posebnom pozornošću slušala svega par godina starije djevojčice kako lijepo čitaju naglas. Jedna je došla iz Osijeka kako bi sudjelovala u našem današnjem programu.

Dogovorili smo se da djeca likovno izraze današnje druženje i pri narednoj posjeti Knjižnici ponesu svoje radove koje ćemo izložiti.
Posjetite svoju lokalnu knjižnicu u potrazi za kvalitetnom slikovnicom i čitajte svojoj djeci!