Predstavljanje slikovnica Dubravke Pađen-Farkaš

Mjesec hrvatske knjige započet će predstavljanjem slikovnica ‘Mala zvijezda’, ‘Gospodin Otto i stari naslonjači’ i ‘Nije me strah’ autorice Dubravke Pađen-Farkaš u srijedu, 16. listopada, u 9:00 sati u prostorijama Knjižnice Centra za kulturu Čepin. Prvu je autorica sama i ilustrirala, a druge dvije je oslikao Dražen Jerabek. Program je namijenjen djeci predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića „Zvončić“ iz Čepina.

Dubravka Pađen-Farkaš je ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku, a prije ove funkcije dugogodišnja djelatnica i voditeljica Dječjeg odjela u istoj ustanovi.  Dražen Jerabek je u rodnom Zagrebu diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a od 2008. živi u Osijeku i predaje ilustraciju na Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti. S raznim nakladnicima radi na dječjoj literaturi: u časopisima, knjigama, slikovnicama, udžbenicima i na plakatima. Dobitnik je Velike nagrade ULUPUH-a na Izložbi hrvatske ilustracije za djecu i mlade 2004. godine i nagrade Grigor Vitez za ilustraciju 2006. godine.

U ‘Maloj zvijezdi’ nebo i more kriju svoje zvijezde, a između njih je smještena zanimljiva ilustrirana priča o Maloj nebeskoj zvjezdici koja je željela biti drugačija, biti najljepša. Silno je željela da ju drugi primijete, ali se to nije dogodilo. Jednoga dana zapazila je predivnu zvijezdu s vatrenim tragom i odlučila je bar jednom u životu zablistati poput Najljepše. Unatoč strahu i nemogućnosti da se sa svoga puta vrati, Mala zvijezda je odlučila odsanjati svoj san. Poletjela je prema Zemlji, obrušila se u more i postala potpuno nova – drugačija, postala je sasvim običan kamen. Još i danas živi na dnu mora i morskim bićima priča priče o nebu i zvijezdama.

Slikovnica ‘Gospodin Otto i stari naslonjači’ priča je o neobičnom prijateljstvu djevojčice i njenog susjeda tapetara Otta. Uz ostale, gospodin Otto, popravio je i zaboravljeni naslonjač koji će pridonijeti skladnijim odnosima unutar obitelji male djevojčice. Slikovnica je 2011. godine,  po odluci stručnog žirija i publike, osvojila književnu nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu ‘Ovca u kutiji’. Iste je godine dobila i nagradu publike na Interliberu.

Slikovnica pod naslovom ‘Nije me strah’ govori o dječaku koji se bojao baš svega. Jednoga je dana odlučio postati hrabar i proći  sasvim sam kroz veliki park na putu do trgovine. Posebnost ove slikovnice jest to što je namijenjena djeci mlađeg uzrasta kako bi svladala iracionalne i/ili opravdane strahove.

Kako je susret prošao pogledajte u fotogaleriji. Nažalost, nismo ga mogli održati u knjižnici, kako je planirano, zbog nemogućnosti dolaska većeg broja djece iz vrtića po kiši, ali nismo odustali, samo smo malo zamijenili uloge i goste im doveli u njihov prostor te dogovorili naredne susrete u knjižnici. Opisanu fotogaleriju možete pogledati na: www.facebook.com/media/set/?set=a.481054695335226.1073741852.136258896481476&;type=1