Sastanak Čitateljskog kluba KljučČ u travnju 2023.

Sastanak Čitateljskog kluba KljučČ u travnju 2023.

Za ovaj se mjesec iščitavao asirsko babilonski ep „Gilgameš“. Zanimljivo je kako djelo uklesano na 12 ploča (pjevanja) klinastim pismom akadskim babilonskim jezikom, staro preko 3500 godina, oduševljava i suvremenog čitatelja te je ocijenjeno čistom peticom. Tomu je tako jer je riječ o svevremenskom djelu koje itekako može poučiti i dotaknuti i čovjeka 21. stoljeća. Djelo obrađuje važne teme: prijateljstva, ljudske smrtnosti, putovanja (uključuje i izlet u drugi svijet – poveznica s mitovima i folklorom), kulture i prirode, kao i motiv potopa (poveznica s biblijskim).
Gilgameš je povijesna ličnost, kralj koji je vladao gradom Urukom oko 2700. god. pr. Krista. U epu jedna trećina čovjek, a dvije trećine bog. Vladao je despotski te su bogovi stvorili Enkidua, čovjeka divljine, koji mu se trebao suprotstaviti i zaštititi narod. Međutim, nakon tučnjave su se sprijateljili i zajedno pošli u naredne avanture pri čemu su pobijedili zla čudovišta. Motiv je to pobjede dobra nad zlim. Bogovi kažnjavaju Enkidua koji umire, a Gilgameš, duboko potresen, ranije neranjivi kralj žali zbog gubitka svog jedinog pravog prijatelja i po prvi put dolazi do shvaćanja o svojoj vlastitoj smrtnosti. Emocionalno slomljen odlazi u potragu za besmrtnošću. Iako pronalazi travu koja vraća mladost i snagu, moralno izmijenjen ju ne želi sam konzumirati već ju želi podijeliti sa svojim narodom. Pri kupanju mu je ukrade zmija i Gilgameš umire kao smrtnik.
Poema je to o smrti i potrazi za besmrtnošću – koja nije prestala ni do današnjih dana, obilježenih traženjem „eliksira“ vječne mladosti i fizičke ljepote i snage. Ideja je individualno-egzistencijalna. Iako sumorna i pesimistična jer je čovjekova konačna sudbina smrt, važna je poruka potrage i spoznaje istine. Kada ju Gilgameš spoznaje, okreće se svojoj nutrini. Dubokom humanošću ep se uzdiže iznad krvave povijesti zemlje dviju rijeka, Eufrata i Tigrisa koja je pisana okrutnošću više no ljubavlju i saučešćem. Ironično je što se, unatoč drevnom pozivu na prijateljstvo i mir, i dalje vode bjesomučni ratovi i smaknuća pravednika. Ljudski rod, nažalost, još uvijek ništa nije naučio, unatoč drevnim porukama. Na nama je da ih prosljeđujemo dalje. Toplo vam preporučamo ovaj ep kao i pridruživanje našem čitateljskom klubu u kojem imate prilike i sami predlagati zanimljive naslove i dijeliti razmišljanja s članovima. Vjerujte svaki put iznova puno toga naučimo jedni od drugih.