Sastanak čitateljskog kluba u prosincu

Sastanak čitateljskog kluba u prosincu

U blagdanskom raspoloženju, uz kolače, kavu i čaj, okupile su se naše čitateljice i raspravljale o knjizi Crvena voda autora Jurice Pavičića.

Jedne rujanske subote 1989., nakon ribarske fešte u Mistu, nestane sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska postaja ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja zasjene nestanak djevojke. Jedini koji je i dalje traže njezina su najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac. Kroz djelo se prati i daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do inspektora jugoslavenske milicije. Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.

Koliko poznajemo svoju djecu? Može li Misto biti svako manje mjesto gdje svatko svakog poznaje i svi „znaju“ sve o svima? Koliko tračevi, utemeljeni ili ne, mogu naštetiti osobi i dovesti ju do ruba psihičkog sloma? Iako nam se knjiga svima svidjela, uspjeli smo povesti dobru raspravu vođenu mnogim pitanjima svakidašnjice te smo knjigu ocijenili prosječnom ocjenom 4,6. Oko zaključka se svi slažemo – Strašno je ne znati što se dogodilo našim voljenima, kakav god ishod bio.