Uključimo se u sjajan program Hrvatskog čitateljskog društva: MINUTA ZA ČITANJE!

Uključimo se u sjajan program Hrvatskog čitateljskog društva: MINUTA ZA ČITANJE!

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige kao središnji program, 23. listopada u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva odvijat će se maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ČITANJE.

Pozivamo i naše korisnike da se uključe u akciju čitanja naglas, te da nam do 22. listopada šalju svoje video zapise čitanja u trajanju od jedne minute.  Prema našoj preporuci bilo bi dobro da su to tekstovi vezani uz temu ovogodišnjeg MHK – planet Zemlju, a ukoliko nemate mogućnost sami odraditi predloženi zadatak,  dođite u Knjižnicu gdje će vas dočekati pripremljene predložene knjige i knjižničarka koja će pomoći u snimanju jednominutnog videa.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog  kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

Ovogodišnji program zbog situacije nastale pandemijom odvijat će se u skladu sa središnjom temom Mjeseca hrvatske knjige 2020. RAZLISTAJ SE koja je ove godine posvećena planetu Zemlji. Stoga su teme čitanja priča, poezije, slikovnica vezane za naš planet, njegovo očuvanje i zaštitu u najrazličitijim pojavnim oblicima i značenjima.

Dan posvećen cjelodnevnom čitanju, trebao bi svijetu pokazati kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima.

U ovoj akciji poziv je upućen svima bez ograničenja, osim MINUTE, a kako bi što više sudionika došlo do izražaja.

23. listopada knjižnice na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twittru, Youtube kanalu, objavljuju ono što su prikupili u tjedan dana uz obavezan hashtag

#minutazacitanje

#mhk

#hcd

#razlistajse

Osim uz ovaj dan posvećen cjelodnevnom čitanju i MINUTI ZA ČITANJE, knjiga će biti u središtu pozornosti sve do 15. studenoga, a video zapisi mogu biti odličan začin svim događanjima koje će se u MHK odvijati.

Predsjedništvo HČD-a daje doprinos akciji čitanjem odlomaka iz knjige Fortuna čitanja autora dr. sc. Danka Plevnika  https://www.youtube.com/watch?v=Pn3R9fvyOF4&fbclid=IwAR3n_vkeFL7CFPbcXC0k_xcHHYMntwtafK11EZAG6HLDxqxYIIyLo1k1gsE