Završena manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“

Završena manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“

Još je jedan Mjesec hrvatske knjige iza nas. Ovogodišnju smo manifestaciju obilježili izložbama, putopisnim predavanjem, predstavljanjem slikovnice te brojnim drugim aktivnostima.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige otvorili smo izložbom „Od A do Ž“. Izdvojene su zanimljive enciklopedije iz naše Čitaonice, a izložba je bila obogaćena i interesantnim činjenicama iz enciklopedija. Također su, prvog dana manifestacije, 15. listopada, korisnici mogli vratiti knjigu bez naplate zakasnine.

Ponedjeljak, 23. listopada, bio je dan posvećen cjelodnevnom čitanju, prigodno nazvan „Danas ti čitam“. Zajedno smo, s kolegicama knjižničarkama i zainteresiranim čitateljima, posjetili dvije starije skupine u DV Zvončić gdje smo im prigodno čitali naglas razne slikovnice. Jednu je zanimljivu slikovnicu oslikala i naša Čepinka Valentina Hefer. Stoga smo upriličili predstavljanje ilustrirane slikovnice „Medvjed, ovan i med“ u srijedu, 25. listopada. Autor slikovnice Zvonimir Tucak i ilustratorica Valentina Hefer predstavili su svoj zajednički rad, a u predstavljanju je sudjelovao i Dražen Jerabek, poznati osječki ilustrator koji je zaslužan za zajednički rad autora i ilustratorice.

U želji da školarcima približimo naš rad i zainteresiramo ih za čitanje, organizirali smo posjet našem čitateljskom klubu KljučČ koji djeluje već skoro 3 godine u Knjižnici. Učenici OŠ Miroslava Krleže, u pratnji knjižničarke Nikoline Pejić, posjetili su nas 31. listopada, gdje su zajedno s članicama kluba raspravljali o knjizi Duga Dinka Šimunovića. Kroz ugodan i opušten razgovor s jedanaestero školaraca saznali smo kako provode slobodno vrijeme i koje su njihove čitateljske navike.

U drugi dio Mjeseca hrvatske knjige uvelo nas je putopisno predavanje Tomislava Perka, poznatog hrvatskog putopisca, nazvano „7 godina na cesti“. Zanimljivo predavanje održano je u Čitaonici koja je bila dupkom puna zainteresiranih posjetitelja. Također, u drugom dijelu manifestacije, priredili smo izložbu „Knjižnica u zajednici“. Izložbom smo prikazali aktivnosti koje smo provodili zadnjih par godina te smo postavili literaturu o važnosti koju knjižnica ima u lokalnoj zajednici. Izložba je priređena povodom Dana hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenoga. Mi smo ga obilježili Danom otvorenih vrata, 10. studenoga, omogućivši svima besplatan upis u Knjižnicu. Pogodnost je iskoristilo 114 osoba, od kojih se 14-ero upisali prvi puta u Knjižnicu.

Pred kraj, organizirali smo radionicu s prvim razredom OŠ Vladimir Nazor. Učiteljica Renata Viviora-Rous dovela je djecu kako bi održali jedan školski sat u Knjižnici. Školski je sat sadržavao ukrašavanje slova abecede te rješavanje kratkih zadataka i zagonetki u grupama.

Tijekom cijeloga Mjeseca hrvatske knjige, korisnici su imali priliku pokloniti Knjižnici vrijednu knjigu te kupiti knjigu po simboličnoj cijeni na našem prodajnom sajmu. Zadnji dan manifestacije, 15. studenoga, omogućili smo povrat knjiga bez naplate zakasnine.

Izuzetno nam je drago što su mnogi prepoznali rad Knjižnice te podržali aktivnosti i programe koje smo priredili u Mjesecu hrvatske knjige. Zahvaljujemo svim suradnicima i posjetiteljima jer se zbog njih i trudimo obogatiti život naše lokalne zajednice!