Centar za kulturu Čepin

11. studenog, Dan hrvatskih knjižnica

Odlukom 37. Skupštine Hrvatskog knjižničarskog društva, održane 2010. g. u Tuhelju, 11. studenog obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica. Središnja svečana proslava održat će se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u 12 sati.

Proslava se održava inicijativom Hrvatskoga knjižničarskog društva. Upravo je toga datuma prije 51 godinu hrvatski Sabor donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama. Donošenje ovoga Zakona označilo je novi početak hrvatskoga knjižničarstva, jer su njime postavljeni pravni temelji za planiran i sustavan rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Hrvatske su knjižnice baštinice tisućljetne pismenosti na tlu Hrvatske, svjedočanstvo različitih povijesnih iskustava i napora, ustrajno jamstvo nacionalnog kulturnog i znanstvenog  identiteta. Djeluju kao protuteža masovnim medijima i trendovima, usmjerene na stvaranje, čuvanje i posredovanje kvalitetne informacije svim socijalnim, kulturnim i etičkim zajednicama. Hrvatske su knjižnice temelj obrazovanja, znanosti, kulturnog, gospodarskog i društvenog razvoje Republike Hrvatske.

Knjižnice su osnova dugoročne strategije razvoja pismenosti, obrazovanja, znanosti, gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja, te stoga imaju nezaobilaznu ulogu u suvremenom demokratskom društvu. Najvažnije su ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama.

Svojim programima djeluju inkluzivno prema svim skupinama građana. Omogućavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima, čuvaju kulturna dobra, baštinu i identitet u globaliziranom svijetu današnjice. Svojim zbirkama, uslugama i prostorima, uz djelatnost zaposlenika, podrška su osobnoj realizaciji svakog pojedinca, njegovu obrazovanju i stručnom osposobljavanju, te su aktivan sudionik u procesima cjeloživotnog učenja, u društvu obilježenom ubrzanim tehnološkim napretkom i dinamičnim tržištem rada.

Ovom prigodom čepinska općinska knjižnica, još jednom, želi potaknuti zanimanje javnosti za njezinom djelatnošću te pojačati vidljivost svoje uloge i značaja u društvu. Svojim bogatim fondom može odgovoriti na zahtjeve svih slojeva društva. Dobrodošli u Knjižnicu!