Centar za kulturu Čepin

Akcija prikupljanja knjiga i slikovnica povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga

Knjižnica Centra za kulturu Čepin, povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, u petak, 14. veljače 2014. godine organizira razmjenu i darivanje knjiga.

Prikupljat ćemo i razmjenjivati slikovnice i knjige koje su vaša djeca prerasla ili im više nisu potrebne. Stoga vas pozivamo da ih donesete u Knjižnicu gdje će vas dočekati kutija s natpisom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”, a aktivnost će se provoditi do kraja veljače. Prikupljene knjige bit će, nakon završetka akcije, proslijeđene onima kojima su najpotrebnije.

Međunarodni dan darivanja knjiga, koji se obilježava 14. veljače, volonterski je projekt kojim se djecu želi potaknuti da više čitaju i kojim se kod njih želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu. U Velikoj Britaniji jedna trećina djece nema svoju knjigu. U Sjedinjenim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduje vlastitu knjigu. U Hrvatskoj oko 1700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu. (UNICEF-ovo anketno istraživanje provela agencija Ipsos Puls 2012. godine; u istraživanju sudjelovao 1621 roditelj). Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Knjižničari u Hrvatskoj prvi put obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjim vrtićima.

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga:

   1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku

 2. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca

   3. Darujte knjige drugoj djeci, knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama…

Želite li vidjeti kako su prethodnih godina drugi obilježili Međunarodni dan darivanja knjiga, posjetite mrežnu stranicu projekta International Book Giving Day te pročitajte poruke dosadašnjih sudionika i pogledajte fotografije snimljene diljem svijeta. Sve to možete pronaći i na društvenim mrežama Facebook i Twitter te na Instagramu.