Digitalna pristupačnost

Značajke pristupačnosti za osobe s invaliditetom

U omogućivanju digitalne pristupačnosti za službenu internetsku stranicu Centar za kulturu Čepin – Knjižnica, opisane su metode koje su se koristile kako bi stranica bila što pristupačnija korisnicima – osobama koje imaju poteškoća s oštećenjima vida (daltonizam, slabovidnost, sljepoća), motorike pokreta (djelomičan ili potpun gubitak ruku, mišićna slabost, nevoljni pokreti, tremor, gubitak fine motoričke kontrole pokreta), sluha (nagluhost, djelomično ili potpuno), određenih teškoća učenja (jezik, čitanje, disleksija, pisanje), kao i upute o tome što trebate poduzeti ako nam želite uputiti pitanja ili komentare.

 

Stranica https://www.czk-cepin.hr može se pregledavati na zaslonima velikog raspona veličina, a veličina teksta može se prilagoditi potrebama korisnika. Na stranici se nalazi i tražilica što olakšava pronalaženje informacija.

 

Stranicu https://www.czk-cepin.hr moguće je pregledati i putem specijalnog čitača za slijepe osobe (Screen reader), ručnog uređaja (Handheld device), povećanja slike na ekranu (Screen magnifier) te spore ili ograničene povezivosti (modem 56kb).

 

Vjerujemo kako stranica Centra za kulturu Čepin – Knjižnica zadovoljava ili premašuje zahtjeve kriterija definiranih u smjernicama Inicijative za pristupačnost na mreži, a koje je razvio Konzorcij za svjetsku mrežu (World Wide Web Consortium Web Accessibility Initiative (WCAG WAI) 2.0 guidelines).

 

Stranica se neprestano usavršava kako bismo ispoštivali “Smjernice za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja (WCAG) 2.0” te usklađenost s novitetima (WCAG) 2.1 i standardu (WAI-ARIA) 1.1.

 

Stranica https://www.czk-cepin.hr podupire inicijativu Zajednice za pristupačnost (WAI), zajedno s Europskim forumom za osobe s invaliditetom (EDF), Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), Internet zajednicom za invalidnost i posebne potrebe (ISOC DISAB) te Međunarodnim centrom za resurse invalida na Internetu (ICDRI).

 

Promjena postavka veličina slova i veličina prikaza

 

Veličina teksta sadržaja može se promijeniti putem opcije za pristupačnost stranice u gornjem desnom dijelu ekrana ili pomoću opcije za promjenu veličine teksta u postavkama preglednika. Opcija za pristupačnost stranice omogućava i aktiviranje čitljivog fonta s kojom se tekstualni sadržaj prebacuje u Arial font.

 

Navigacija pomoću tipkovnice

 

Navigacija pomoću tipkovnice omogućena je pritiskom na tipku Tab koja stavlja fokus na prvu stavku stranice, dok pritisak na tipku Enter omogućuje biranje određene stavke. Ponovni pritisak na tipku Tab stavlja fokus na sljedeću stavku koja se može izabrati na toj stranici. Pritisak kombinacije tipki Shift + Tab stavlja fokus na prethodnu stavku koja se može izabrati na toj stranici. Na stranici je moguće i uključiti isticanje elementa kada se koristi tipka Tab.

 

Tekst poveznica

 

Poveznice na vanjske sadržaje ili sadržaj unutar stranice jasno su istaknute te pisane tekstom čije se značajke razlikuju od značajka uobičajenoga teksta na stranici, a moguće ih je istaknuti bojanjem elemenata u kojima se nalaze i/ili podcrtavanjem teksta koji je poveznica.

 

Kontrast boja

 

Pregledali smo paletu različitih kombinacija boja teksta i boja pozadine kako bismo odabrali primjeren kontrast. Pobrinuli smo se da boja ne bude jedini element koji upućuje na informacije. U slučaju teže čitljivosti, moguće je uključiti i kontrast bijele pozadine te crnog teksta ili uključiti inverziju trenutačnih boja.

 

Tekstni ekvivalent za slike i grafičke oblike

 

Za sve relevantne slike dostupan je tekstni ekvivalent, a slike se mogu prebaciti i u monokromatski oblik.

 

Elementi zaglavlja, tijela i podnožja

 

Struktura stranice prikazana je elementima zaglavlja, tijela i podnožja u HTML-u u skladu s pomoćnim tehnologijama koje omogućuju navigaciju stranicom od zaglavlja do podnožja.

 

Neovisnost o programskome jeziku JavaScript

 

Na mjestima na kojima se za navigaciju i funkcionalnost stranice upotrebljava JavaScript ili neki drugi programski jezik dostupni su alternativni mehanizmi predviđeni za slučaj da vaš preglednik ne podržava te jezike.

 

Stilski predlošci

 

Sadržaj je pravilno strukturiran i obilježen CSS-om. Sadržajima na mrežnim stranicama moguće je pristupiti i ako stilski predlošci nisu podržani ili njihovo prikazivanje nije omogućeno odabirom.

 

Ako imate problema s pregledom stranice https://www.czk-cepin.hr na zastarjelim inačicama Web preglednicima, savjetujemo nadogradnju  na najnoviju inačicu (svi su besplatni). Alternativno, isključite prikaz kaskadne liste stilova (CSS) u Web pregledniku.

 

Tipkovni prečaci namijenjeni olakšanom pristupu – kratice

 

Na stranicama stranice https://www.czk-cepin.hr omogućeni su tipkovni prečaci za pomoć pri upravljanju stranicom pomoću tipkovnice.

 

U sljedećim su tabelama navedeni tipkovni prečaci koji pojednostavljuju rad sa stranicom.

 

Tipka (ili kombinacija tipki) koju je potrebno pritisnuti i držati + pritisnuti slovo/broj (tipka) na tipkovnici : Željena odredišna stranica

 

Operacijski sustav Windows

 

Internet Explorer [Alt] + tipka na tipkovnici
Microsoft Edge [Alt] + tipka na tipkovnici
Google Chrome [Alt] + tipka na tipkovnici
Mozilla Firefox [Alt] + [Shift] + tipka na tipkovnici
Safari [Alt] +tipka na tipkovnici
Opera [Alt] + tipka na tipkovnici ili [Shift] + [Esc] + tipka na tipkovnici

 

Operacijski sustav Linux

 

Google Chrome [Alt] + tipka na tipkovnici
Mozilla Firefox [Alt] + [Shift] + tipka na tipkovnici
Opera [Alt] + tipka na tipkovnici ili [Shift] + [Esc] + tipka na tipkovnici

 

Operacijski sustav Mac

 

Google Chrome [Control] + [Alt] + tipka na tipkovnici
Mozilla Firefox [Control] [Alt] + tipka na tipkovnici
Safari [Control] + [Alt] + tipka na tipkovnici
Opera [Alt] + tipka na tipkovnici ili [Shift] + [Esc] + tipka na tipkovnici

 

Pregledavanje sadržaja pomoću odgovarajućeg softvera

 

Poveznice i stranice Centra za kulturu Čepin – Knjižnica osim tekstualnog sadržaja uključuju i različite vrste multimedijskih sadržaja poput grafičkih elemenata, slikovnih te audiovizualnih materijala.

 

Ako imate poteškoća prilikom pregledavanja ili otvaranja istih, te kako biste doživjeli najbolje iskustvo, molimo Vas da preuzmete i koristite jedan od odgovarajućih programa iz ponuđenog popisa:
Adobe Reader
Adobe Flash Player
Adobe Shockwave Player
Java
Windows Media Player
Microsoft Silverlight
RealPlayer
QuickTime Player

 

Čitači zaslona i pretvorba teksta u govor

 

Asistivna tehnologija uvelike pomaže u poboljšanju funkcionalnih mogućnosti upotrebe pametnih telefona u osoba s invaliditetom. Postoje već ugrađene aplikacije i alati u sustave kao i dodatne postavke. Također postoje i mobilne aplikacije za naše pametne uređaje.

Prema Vašim afinitetima, predlažemo popis dostupnih za svakodnevnu primjenu:

Mobilno:
– Google TalkBack (Android)
– Voiceover (iPhone)
– Ease of Access (Windows Phone)
– Talks (Symbian)
– Mobile Speak Pocket (Windows mobile)
– Orator (Blackberry)

Windows: JAWS, Window Eyes, NVDA
Mac: VoiceOver
Linux: GNome-Orca

 

Web preglednici

 

Web preglednici su besplatni i jednostavni za instalaciju.
Web preglednik je softver na Vašem računalu koji Vam omogućuje posjećivanje Web stranica te upotrebu Web aplikacija.

 

Važno je imati najnoviju verziju preglednika zato što:
– Noviji preglednici štede vrijeme
– Sigurniji su i štite Vašu privatnost
– Pojednostavljuju čitanje
– Omogućuju Vam da napravite više na mreži
– Uravnoteženo upotrebljavaju Vaše resurse (RAM memorija …)
– Prilagodljivi su prema vlastitim željama
– Dostupni za sve Vaše uređaje (računalo, laptop, mobitel …)
– Prilagođeni i pristupačni za osobe s invaliditetom

 

Stranica Centra za kulturu Čepin – Knjižnica uvodeći najnovije moderne standarde razvoja internetskih stranica te kako bi posjetiteljima pružio najbolje iskustvo i doživljaj, s ciljem da postigne što bolju prilagođenost za sve Web preglednike unatoč tomu što svaki od njih ne podržava najnovije dostupne mogućnosti Web-a, preporučuje sljedeće:

 

Ako niste sigurni koji Web preglednik trenutno upotrebljavate, besplatno to možete provjeriti otvaranjem stranice whatbrowser.org, gdje također možete saznati više informacija o eventualnoj nadogradnji postojećeg te o drugim Web preglednicima koji su dostupni široj javnosti.

 

Preporučeni Web preglednici i inačice

 

Za potpuno i najbolje iskustvo na Internetu, preporučujemo Vam da upotrebljavate jedan od dolje navedenih Web preglednika s odgovarajućom inačicom ili zadnju dostupnu (najnoviju):
Google Chrome 49+
Mozilla Firefox 46+
Internet Explorer 11
Microsoft Edge 13+
Apple Safari 8+
Opera 27+

 

Hvala Vam što održavate ažurnost Vašeg Web preglednika i uživajte u pregledavanju naše stranice.

Izjava o pristupačnosti

Centar za kulturu Čepin – Knjižnica nastoji svoje internetske stranice učiniti pristupačnima u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2.12.2016., str. 1.). Ova izjava o pristupačnosti primjenjuje se na internetske stranice.

 

Stupanj usklađenosti

 

Ove internetske stranice su potpuno u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 256, 12.10.2018., str. 103.).

 

Priprema ove izjave o pristupačnosti

 

Ova je izjava sastavljena 01.10.2019. i pripremljena je metodom samoprocjene. Izjava je zadnji put preispitana 18.10.2019.

 

Povratne informacije i podaci za kontakt

 

Mehanizam za davanje povratnih informacija koji će se upotrebljavati za obavješćivanje Centra za kulturu Čepin – Knjižnica o svim neusklađenostima te za traženje informacija i sadržaja isključenih iz područja primjene Direktive (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2.12.2016.) je Službenik za informiranje u Centru za kulturu Čepin – Knjižnica koji je ujedno i odgovoran za pristupačnost i obradu zahtjeva poslanih putem mehanizama za povratne informacije i to:

 

Marija Čačić, mag.bibl.et mag.educ.philol.croat.

Adresa: Kralja Zvonimira 98, 31431 Čepin

Tel.: +385 (31) 381 307

E-mail: knjiznica@czk-cepin.hr

Radno vrijeme:

ponedjeljkom, srijednom i petkom od 9:00 – 15:00
utorkom i četvrtkom od 13:00 – 19:00

 

Postupak praćenja provedbe propisa

 

Nadzor na provedbom Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 17/19) obavlja Povjerenik za informiranje. Inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 17/19) obavljaju inspektori i drugi ovlašteni službenici Ureda povjerenika. Na gore navedeni nadzor odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13 i 85/15).

 

Postupak praćenja provedbe propisa koji se upotrebljava u slučaju nezadovoljavajućeg odgovora na obavijest ili zahtjev poslan u skladu s čl. 7. stavkom 1. točkom (b) Direktive (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2.12.2016.) obavlja relevantno tijelo za praćenje provedbe propisa i to Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske kojeg možete kontaktirati na jedan od sljedećih načina:

 

Povjerenik za informiranje:

Jurišićeva 19
10000 Zagreb
Tel.: 01/4609-041
Fax: 01/4609-096
E-mail: ppi@pristupinfo.hr