Međunarodni dan dječje knjige

Izložba povodom 02. travnja, Međunarodnog dana dječje knjige

Od 1967. godine rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, obilježava se kao Međunarodni dan dječje knjige. Danski književnik H. Ch. Andersen rođen je 1805. u gradiću Odenseu kao sin siromašnog postolara i majke koja je poslije muževljeve smrti morala raditi kao pralja. Mučno se probijao do književne afirmacije, da bi danas širom svijeta bio poznat kao “kralj bajki”. Dan njegova rođenja obilježava se kao Međunarodni dan dječje knjige, a najznačajnija svjetska nagrada na području dječje knjige je Andersenova nagrada, često nazivana i “Mali Nobel”. Andersenova su djela prevedena na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Bajke su mu prevođene na četrdesetak različitih jezika. Više od 150 priča za djecu označile su ga jednim od najpoznatijih autora svjetske literature.

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International board on books for young people), međunarodne neprofitne i nevladine organizacije kojoj je cilj spajanje djece i knjige, ima priliku biti sponzor Međunarodnog dana dječje knjige. Ta sekcija za tu priliku osmišljava i izrađuje plakat, smišlja temu i poruku za svu djecu svijeta. Za 2012. godinu zemlja sponzor je Meksiko, s temom Once upon a time, there was a story that the whole world told. Sve plakate i poruke – od 1995. do danas – možete vidjeti na stranici IBBY-ja. Inače IBBY, počev od 1956. godine, svake druge godine dodjeljuje najveću svjetsku nagradu za dječju književnost, Andersenovu nagradu, koju dobivaju i pisci i ilustratori za trajni doprinos književnosti za djecu. Popis svih dosadašnjih dobitnika pregledajte ovdje i – na čitanje!

Istraživanja su pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu i brže uče. Sa čitanjem valja započeti već od rođenja djeteta jer slušanje glasa odraslog razvija slušnu osjetljivost za glasove i govor što je još jedan od razloga da se svakodnevno ugodno druženje roditelja i djece upotpuni čitanjem.

Posegnite za dobrom dječjom knjigom, bilo najdražom svoga djetinjstva, najdražom knjigom vašeg djeteta ili novitetom koji tek čeka da ga otkrijete. Propuštate razveseliti svoju dušu time što si uskraćujete radost čitanja dječjih knjiga. Nemojte si to više činiti.

Stoga, dobrodošli u Knjižnicu gdje će u narednih petnaest dana na izložbenom panou biti izdvojene dječje knjige… Djeca su na proljetnim praznicima pa dio slobodnog vremena preporučamo izdvojiti za šetnjicu do Knjižnice, a dio za čitanje dobrih knjiga. Korist je dvostruka: fitnes za tijelo i vijuge. Može li bolje!?

Knjige su za dušu ono što je hrana za tijelo.
talijanska poslovica

Međunarodni dan dječje knjige