Centar za kulturu Čepin

Izložba: Tjedan hrvatskih autora – povodom Dana hrvatske knjige, 22. travnja 2012. godine

Od 1996. godine, prema odluci Sabora Republike Hrvatske, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige.

Spomendan hrvatske knjige slavi se 22. travnja jer je na taj dan, prije više od pola tisućljeća tj. 22. travnja 1501., otac hrvatske književnosti Marko Marulić kao pedesetogodišnjak dovršio svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jezikuLibar Marka Marulića Splićanina u kom se uzdrži istorija svete udovice Judit u vrsih harvacki složena“, poznatije kao Judita. Prvo poznato izdanje Judite datira iz 1521. godine, a tiskano je u Veneciji. Jezična je podloga splitska čakavština i štokavski leksik te glagoljaška predaja i po tome je ovo djelo navijestilo jedinstvo hrvatskoga jezika, a epohalna važnost toga spjeva leži u spoznaji da je Marulić hrvatski jezik primjerio europskim pjesničkim standardima.

Cjelokupan opus Marka Marulića predstavlja neprijeporne temelje nacionalne književne baštine, a njegovi radovi na materinskome jeziku potvrđuju zrelost hrvatske književne tradicije i njezinu mogućnost da se na narodnome jeziku stvore djela velike umjetničke vrijednosti. Zato ga danas s pravom smatramo ocem ili utemeljiteljem našeg pjesništva, a njegovo djelo najzrelijim književnim izrazom hrvatske kulturne baštine.

Cijeneći i proučavajući vlastitu kulturnu tradiciju izgrađenu na temeljima Marulićeva stvaralaštva pridonosimo stvaranju jedinstvenog i prepoznatljivog identiteta, koji je oduvijek sadržavao i dio vjernog odraza pripadnosti europskom kulturnom krugu.

Svakako treba napomenuti da je na taj dan 1900. godine utemeljeno i Društvo hrvatskih književnika koje i danas djeluje kao jedan od glavnih čuvara i promotora hrvatske pisane riječi. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, godišnje Nagrade Dana hrvatske knjige Društva hrvatskih književnika utemeljene su 1997., a dodjeljuju se u Splitu na Dan hrvatske knjige. Nagrada Judita dodjeljuje se za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, nagrada Davidias se dodjeljuje za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu odnosno studiju inozemnog kroatiste o hrvatskoj književnoj baštini, a nagrada Slavić dodjeljuje se za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac.

Kako je 22. travnja ove godine nedjelja, naša Knjižnica cijeli tjedan uoči tog datuma (16-22. travnja) posvećuje hrvatskoj knjizi. Možete pogledati izložbu knjiga objavljenih u ediciji Pet stoljeća hrvatske književnosti, a osoblje će vam rado preporučiti djela suvremenih hrvatskih pisaca. Na taj način želimo promovirati hrvatsku knjigu i hrvatske autore. Namjera nam je potaknuti naše korisnike na čitanje hrvatskih autora i domaćih uspješnica. Nadamo se da će korisnici uvažiti našu preporuku i u tjednu hrvatske knjige, a i ubuduće, VIŠE čitati djela hrvatskih autora.

„Knjiga je istinski ukras ljudske povijesti, njezin broj, paleta i suzvučje. Ona je zrcalo u kojem se odražava naše zajedničko lice izmučeno svakodnevicom, ali i ozračeno nadom i ljubavlju. Bez tog zrcala svijet bi ostao bez svog istinskog lica.“ Zvonimir Balog