Lutkarska predstava "Priče iz žabljeg svijeta"

Lutkarska predstava “Priče iz žabljeg svijeta”

U organizaciji Centra za kulturu Čepin izvedena je lutkarska predstava za djecu „Priče iz žabljeg svijeta“ u srijedu, 19. rujna, u 10:00 sati u Područnoj školi Beketinci, u 16:30 u Područnoj školi Čepinski Martinci te u četvrtak, 20. rujna, u 10:00 sati u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Depadansi Čepin, a u 18:00 sati u Društvenom domu u Livani.

Sve su izvedbe bile dobro posjećene, najmlađi su s oduševljenjem pratili duhovitu predstavu uz uspješnu interakciju publike i glumaca, a učitelji ju smatraju edukativnom i pedagoški primjerenom dječjem uzrastu. Glumci su posebno veselje i radost unijeli u svakodnevicu korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Depadanse Čepin. Predstave su za publiku bile besplatne, a sredstva za održavanje istih osigurala je općina Čepin.

Predstavu u režiji Vere Heindl i Davora Špišića, sa žanrovskim podnaslovom „Ljubavne avanture Krakonje i Gatalete“, izvela je kazališna družina „Putujuće kazalište“ iz Osijeka, jedno od četiriju profesionalnih kazališta u Osijeku, koje djeluje kao umjetnička organizacija od 1999. godine pod vodstvom glumice Zorice Petnjarić-Kalić.

Predstava je zamišljena kao obrat poznate bajke o princu začaranom u žapca: autori prikazuju svijet iz žablje perspektive prateći zgode u Mlakom jezeru kojim vlada žablji kralj Gliban. Mudrome je vladaru najveća briga ženidba sina jedinca princa Krakonje koji ne razmišlja o braku nego dane provodi u tulumarenju i svirci. Ipak, žabica Gataleta, princeza iz jednog udaljenog žabljeg kraljevstva, osvojit će Krakonjino srce. Jednoga dana Gataleta tajanstveno nestaje, a Krakonja je neutješan i ne želi druge žabice ni pogledati. Problem može riješiti jedino vještica Agar, legendarna krsna kuma svih stanovnika Mlakog jezera. Kombinacija živog glumca i maštovitih lutaka daje izvedbi očekivanu živost i scensku raznolikost koja je upotpunjena i glazbom kao važnom i neizostavnom komponentom predstave.