Micro:bit i Boson radionice u sklopu projekta ‘Ljeto u Knjižnici’

Micro:bit i Boson radionice u sklopu projekta ‘Ljeto u Knjižnici’

Micro:bitove i Boson setove dobili smo u sklopu projekta ‘STEM revolucija u knjižnicama’ Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Donacija nam je omogućila provođenje besplatnih radionica za naše korisnike.

Nakon provedenog ciklusa radionica ‘Učim programirati!’, održali smo četiri radionice programiranja micro:bitovima u sklopu projekta ‘Ljeto u Knjižnici’. Radionice je vodila knjižničarka Marina Liović. Micro:bitovi su već poznati našim korisnicima te smo im predstavili Boson set za micro:bit koji se sastoji od 9 dijelova. Pločica za spajanje elektroničkih modula služi za lakše povezivanje micro:bita s modulima, a moduli jesu: tipkalo, senzor pokreta, senzor zvuka, senzor rotacije (potenciometar), svjetleća dioda, ventilator, servo motor i RGB LED traka. Na radionicama smo prošli sve module te smo programiranjem naučili kako pojedinačni modul radi.

Na prvoj smo radionici izrađivali disco svjetlo koristeći RGB led traku i senzor za zvuk. Praćenjem glasnoće senzor za zvuk je preko micro:bita slao signal na traku koja je redom palila svjetleće diode ovisno o tome koliko je glasan zvuk u prostoru. Što je glasnije, to se više dioda palilo.

Najkorisniji ‘alat’ smo isprogramirali na drugoj radionici – ventilator. Pri izradi smo koristili module potenciometar i ventilator. Okretanjem potenciometra regulirali smo brzinu okretanja ventilatora. Izradili smo program tako da se ventilator okreće trima različitim brzinama ovisno o položaju potenciometra.

Na trećoj smo radionici izradili projekt svjetlo obavijesti  u kojem smo upotrijebili tipkalo i svjetleću diodu. Svaki put kad se pritisne tipkalo, svjetleća dioda zasvijetli kao znak da je tipkalo pritisnuto. Također, izradili smo da se u isto vrijeme na micro:bitu pali i gasi dioda koja se nalazi na sredini zaslona.

Na zadnjoj, četvrtoj radionici, koristili smo senzor za pokret, servo motor i svjetleću diodu. Polugica na servo motoru se pomicala kad senzor za pokret uoči promjenu. Također, u isto vrijeme zasvijetli i svjetleća dioda.

Naši mladi korisnici zadovoljni su provedenim radionicama, a najviše im se svidjelo testiranje isprogramiranog i korištenje različitih modula. Radionicama je obuhvaćen cjelokupni Boson set te smo uspjeli svojim korisnicima prenijeti nova znanja i vještine koje će, nadamo se, razvijati dalje u sklopu formalnog i/ili neformalnog obrazovanja.