“VRIJEME JE ZA PRIČU…” – NAJAVA SUSRETA U VELJAČI

“VRIJEME JE ZA PRIČU…” – NAJAVA SUSRETA U VELJAČI

Drugi ovogodišnji susret kroz program “Vrijeme je za priču…” održat će se u srijedu, 5. veljače, u 17:00 sati. Povedite svoje mališane! Čitajmo im naglas zajedno!
Ovog se mjeseca naše druženje sretno preklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana čitanja naglas te ćemo ovako i mi dati svoj doprinos usmjeravajući pažnju na važnost čitanja naglas i razmjenu priča.
Organizacija LitWorld pokrenula je obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas kako bi na globalnoj razini zagovarala pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.
U svakoj se zemlji obilježava drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Tako u nekim zemljama djeca nose transparente kojima traže pravo na čitanje, dok u drugima djeca u školi razgovaraju sa svojim omiljenim piscem.
Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Metoda čitanja naglas ključna je za razvijanje čitateljskih navika od rane dobi i za kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina.
Osim toga, čitanje naglas zbližava ljude različite dobi, različitih iskustava i znanja.
Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.