Održana igraonica „Glagoljica memory“

Održana igraonica „Glagoljica memory“

Ovogodišnji je Mjesec hrvatske knjige posvećen hrvatskoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Stoga smo za učenike triju šestih razreda osnovne škole Miroslava Krleža (56 učenika) 25. listopada organizirali igraonice na kojima smo učili glagoljicu igrajući društvenu igru Glagoljica memory.

Družeći se tako tri školska sata, ponovili smo kako je glagoljica nastala u 9. stoljeću, održala se do 12. stoljeća, a u Hrvatskoj čak do 19. stoljeća. Tvorcem se smatra redovnik Konstantin Ćiril. Oblu je glagoljicu upotrebljavao sav slavenski svijet, a uglatu samo Hrvati. Najpoznatiji spomenik pisan glagoljicom na hrvatskom tlu je Baščanska ploča (prijelaz iz 11. u 12. stoljeće).

Kroz igru smo upoznali pojedinačna slova glagoljice. Bilo je zabavno i poučno. Potaknuli smo učenike da u školskoj knjižnici sami ispišu abecedu i odgovarajući znak glagoljicom, a potom vježbaju ispisati osobno ime ili neku zanimljivu poruku prijateljima.

Ova je društvena igra stalno u Knjižnici te pozivamo učenike da ju zaigraju u slobodno vrijeme.

Fotografije: Leon Zakanji