OSVRT NA 2022. GODINU

OSVRT NA 2022. GODINU

Najznačajniji stručni iskorak u poslovanju 2022. godine predstavlja prelazak na e-posudbu od 02. svibnja za koji se Knjižnica pomno pripremala. Revolucionarna je to promjena i za korisnike, ali i za djelatnike. U svakom slučaju brže, jednostavnije, preglednije s dostupnošću brojnih i značajnih podataka te mogućnostima statističkih izvještaja.

Svjesni smo kako Knjižnicu čine ljudi te će godina također ostati zapamćena po zapošljavanju dviju djelatnica: jedne stručne knjižničarske suradnice Sare Lukavec, sveučilišne prvostupnice informatologije te spremačice Sanje Grgić. Svaka je na svom radnom mjestu uvelike doprinijela stupnju razvoja na kojem je Knjižnica trenutno.

Uz redovne susrete Čitateljskog kluba za mlade „Luen“, oživjeli su i susreti Čitateljskog kluba za odrasle „KljučČ“. Nadamo se da će im se pridružiti i novi članovi.

Zahvaljujući osoblju, uz redovno poslovanje Knjižnice, uspješno su realizirane brojne programske aktivnosti: programi poticanja čitanja, književni susreti, predstavljanja knjiga, radionice, koncerti, igraonice, tematske izložbe, izložbe slika, kazališne predstave, slikarske radionice, obilježeni su svi značajni datumi lokalne zajednice i čitateljskog i kulturološkog predznaka.

Izdvojili bismo predstavljanja knjiga koje obogaćuju našu Zavičajnu zbirku: monografije 130 godina DVD-a Čepin i Sumrak pravde Bernarda Majera.

Posebni su programi planirani za Noć knjige, Mjesec hrvatske knjige i Ljeto u Knjižnici. Naglasili bismo književni susret s vrhunskim slavonskim intelektualcem, gospodinom Mirkom Ćurićem, književnikom, književnim kritičarem i znanstvenikom iz Đakova te Paulom Rem, mladom književnicom i znanstvenicom iz Osijeka. Mjesec smo hrvatske knjige započeli izvrsnim koncertom supertalentiranih učenika OŠ V. Nazor, a pokrenut je i prvi put održan Kviz koji je naišao na velik interes i odobravanje te prerasta u našu redovitu mjesečnu aktivnost kojoj se pridružuju novi sudionici i ekipe.

Radili smo i na brendiranju i promidžbi Knjižnice. Osmišljen je logo, nove iskaznice za e-posudbu, izrađen roll up te promo materijali koje rado darujemo našim suradnicima prigodom programa koje realiziramo zajedno. Knjižnica je prisutna i na Instagramu.

Zahvaljujući novonabavljenoj izložbenoj opremi postavljena je i značajna tematska izložba o dosadašnjih 61-oj godini postojanja i rada Knjižnice koja je svjedokom o kontinuiranom rastu i razvoju u svakom segmentu svog djelovanja.

Prinovljene su nove knjige, društvene igre i oprema koja će djelatnicima omogućite efikasniji rad i pripremu aktivnosti za korisnike.

I na kraju, promišljeno je isplanirana i razvojna aktivnost za 2023. godinu. Osluškujemo potrebe naših korisnika, ali i iniciramo nove, kvalitetne sadržaje koje želimo u svojoj zajednici. Kvalitetna komunikacija ključ je našeg uspjeha.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli našem uspješnom poslovanju u 2022. godini: od osnivača, Ministarstva kulture i medija i Osječko-baranjske županije koji financiraju naš rad i programe, preko svih suradnika, gostiju, medija do naših korisnika s kojima dijelimo svakodnevicu i zbog kojih i postojimo.