OSVRT NA PROGRAMSKE AKTIVNOSTI NAŠE KNJIŽNICE U PROTEKLOJ GODINI

OSVRT NA PROGRAMSKE AKTIVNOSTI NAŠE KNJIŽNICE U PROTEKLOJ GODINI

Iako je tijekom 2018. godine Knjižnica za korisnike bila zatvorena više od pola godine, ipak je ostvarila zapažena programska postignuća.

Godinu smo započeli cjelodnevnom otvorenošću za korisnike.

Kao i prethodnih godina, obilježen je Svjetski dan čitanja naglas – čitanjem naglas djeci DV Zvončić Čepin, kao i Međunarodni dan darivanja knjiga akcijom „Čitam, dam, sretan sam – svoje knjige daruj, tuđe srce obraduj!“. Djeca DV Zvončić već nekoliko godina unesu živahnu atmosferu u Knjižnicu svojim maštovitim maskama prigodom maskenbala. Posjetio nas je 1b OŠ M. Krleže sa željom upoznavanja naših usluga namijenjenih osnovnoškolcima. Prvašići nisu skrivali oduševljenje viđenim.

Iako Knjižnica nije radila pola godine za korisnike, knjižničarke jesu te i u tim uvjetima nisu propustile obilježiti Međunarodni dan dječje knjige darujući dječje knjige dvama čepinskim frizerskim salonima. Na taj smo način ujedno obilježili i rođendan kampanje „Čitaj mi!“ koju podržavamo od samog početka.

U odnosu na prethodnu godinu, stavljen je naglasak na veću nabavu građe, osobito one koju dosada nismo posjedovali. Kako potičemo socijalnu uključenost, nabavljene su knjige namijenjene gluhim i nagluhim osobama kao i slijepim i slabovidnim osobama. Nabavljeni su i micro:bitovi, kako za Čitaonicu, tako i za posudbu te su održane radionice u Knjižnici i OŠ M. Krleže. U našoj je Čitaonici dostupan i ABC Maestro program za učenje čitanja, pisanja i tipkanja namijenjen djeci s teškoćama u razvoju kao i svoj djeci koja tek upoznaju slova, riječi i brojeve.

Uspješno je završen partnerski projekt „Kreativna terapija za starije osobeu suradnji s udrugom Izraz iz Čepina. Nakon prošlogodišnjih kreativnih radionica, u ovoj su godini uslijedile društvene igre i informatičke radionice. Prve su to besplatne informatičke radionice namijenjene starijim osobama Čepina, koje su se izvanredno snašle u bespućima virtualne stvarnosti. Projekt je karakterizirala međugeneracijska solidarnost pri čemu mladi volonteri poučavaju starije osobe.

U lipnju je naša Knjižnica imala čast biti domaćinom Skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema kojemu predsjeda voditeljica naše Knjižnice. Tom se prilikom u Čepinu okupilo 100-ak uglednih knjižničara iz triju županija: sveučilišnih profesora, doktora i magistara znanosti, knjižničarskih savjetnika, knjižničara iz narodnih, školskih, visokoškolskih i specijalnih knjižnica i kao gošća, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva Dunja Holcer. Kolege nisu skrivale oduševljenje onim što smo im priredili, ponijeli su iznimno lijepe dojmove i sjećanja na boravak u Čepinu, a mi smo u povijest rada strukovnog društva trajno upisali Čepin i svoju Knjižnicu.

Za Mjesec hrvatske knjige priredili smo iznimno bogat program: izložbu slika Branka Jalovičara, „(U)čitali smo nasljeđe“  djeci DV Zvončić, održane su igraonice „Glagoljica memory“ za učenike obiju osnovnih škola, priređene dvije tematske izložbe „Baština riječju i slikom“ i „Meandri hrvatskoga glagoljaštva“. Kao poseban program proveden je partnerski projekt „Kreativni zajednou suradnji s udrugom za rad s mladima Breza. Održane su radionice izrade svijeća od voska, ukrašavanja decoupage tehnikom, filcanja vune i izrade predmeta od gline, a svi su nastali radovi predstavljeni na završnoj izložbi. Iznimno vrijedan program za našu zajednicu bilo je predstavljanje knjige Viktora Himelrajha „Rad na likovnom odgoju djece i mladeži“ koju je uredio i predstavio umirovljeni profesor Vinko Ivić.

U Knjižnici su održana i dva sata iz prirode i društva o kulturnim ustanovama za dva druga razreda učenika OŠ M. Krleže. Uoči blagdana Sv. Nikole Putujuće kazalište izvelo je kazališnu predstavu za djecu „Dva ježa. Organizirane su dvije blagdanske radionice: izrada božićnih ukrasa od filca i sijanje božićne pšenice u i na staklenim bocama pod vodstvom Anice Pervan. Redovito se sastajao čitateljski klub „KljučČ. Provedena je jednodnevna akcija besplatnog upisa u Knjižnicu za sve, a besplatno su učlanjeni svi čepinski vrtićarci i prvašići. Prigodno je u drugoj polovici prosinca omogućen upis u Knjižnicu po akcijskoj cijeni od 50% tj. za svega 25,00 kuna. Tijekom godine su priređene 4 tematske izložbe.

Poslovna je godina uspješno zaključena svečanim otvorenjem skupne izložbe slika članova Likovne udruge Čepin.