Otvorenje izložbe “Novi život starog hrasta”, 1. prosinca 2023.

Otvorenje izložbe “Novi život starog hrasta”, 1. prosinca 2023.

Prosinac smo započeli otvorenjem izložbe „Novi život starog hrasta“ te simbolično najavili iščekivanje novog života tijekom Adventa ili Došašća.
Prisutne je uime ustanove pozdravila voditeljica naše knjižnice, Marija Čačić, te ukratko predstavila autora gospodina Ivu Jelušića iz Vojskove kod Odžaka. Uvodno je gospodin Goran Bačić prikazao dokumentarni film iz kojeg smo saznali sve što je trebalo o abonosu i prapovijesnom nalazištu Pivnica (Potočani) kod Odžaka (kostolačka kultura od 3250 do 2700 godine prije Krista) otkuda su pronađeni predmeti pohranjeni u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Zahvaljujemo mu na darovanom obrazovnom filmu koji je za ovu prigodu personaliziran za našu ustanovu.
Ivo Jelušić je na jedinstven način izradio replike keramičkih posuda od abonosa starog 5000 godina te tako znanjem i vještinom inventivno spojio duh prapovijesnog vremena sa suvremenim trenutkom i ukazao na vrijednost nalazišta Pivnica. Spojio je priču o prapovijesnom naselju s materijalnim ostacima hrasta lužnjaka, abonosom, suvremenikom te epohe potopljenom u koritu rijeke Bosne izrađujući replike zdjela prema crtežima pronađenih fragmenata i glinenih posuda. Nešto slično nismo imali prilike vidjeti te u tome vidimo posebnu vrijednost nastalu rukama ovog samozatajnog pedagoškog djelatnika koji sudjeluje u organizaciji brojnih kulturnih i sportskih manifestacija.
Izložba je održana u 25 mjesta u BiH te desetak u Hrvatskoj. Ovom je pričom staro stablo zaživjelo i kulturom, koja je oduvijek nadilazila sve granice, povezalo ljude i Bosansku Posavinu sa Slavonijom, Baranjom i Srijemom te izgradila mostove za nove kulturne suradnje. Možemo reći kako je riječ o prvom putujućem muzeju.
Profesor povijesti, gospodin Vinko Ivić je povezao ove nalaze sa našom lokalnom poviješću, darovao autoru i ravnateljici Osnovne škole iz Odžaka vrijedne knjige za škole i knjižnicu u Odžaku te pismo Pape Ivana VIII knezu Branimiru od 7. lipnja 879. godine, što je u ono vrijeme značilo međunarodno priznanje.
Kulturni, vrijedni i skromni gosti izazvali su pozornost prisutnih te je ugodno druženje s njima potrajalo. Mi ćemo ovu izložbu posebno pamtiti kao prvu međunarodnu suradnju.
Izložba je otvorena za razgled sve do 12. prosinca u vrijeme otvorenosti Knjižnice. Za zainteresirane grupe u mogućnosti smo i prikazati dokumentarni film, naravno uz prethodnu najavu dolaska.
« od 2 »