Postajemo centar digitalnih inovacija

Postajemo centar digitalnih inovacija

Postajemo centar digitalnih inovacija, uz 99 hrvatskih i 5 švicarskih knjižnica!

Kroz projekt „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, preuzeli smo opremu te održali radionicu o korištenju iste. Zahvaljujemo izvrsnom edukatoru gospodinu Josipu Šimiću!
Uz micro:bitove, bosone i DIY robote, sada posjedujemo i AQ:bitove i setove za „Citizen Science“ za mjerenje atmosferskih varijabli (temperatura, pritisak, vlaga u zraku te broj neželjenih čestica). Jedan smo AQ:bit isprogramirali te je postavljen na prozor Čitaonice (fotografija 2), registriran na CS web platformu (fotografija 3) čime je omogućena online pohrana očitanja AQ:bita (fotografija 4).
Projektom želimo osnažiti korisnike da stjecanjem STEM znanja i digitalnih kompetencija postanu aktivni građani i kreatori znanja i održivog razvoja u lokalnoj zajednici.
Digitalne knjižnice za lokalni razvoj (Digital libraries for local development – DL4LD) se orijentira na STEM (Science,Technology, Engineering, Mathematics) područje, ujedno razvijajući kompetencije kao što su vješine rješavanja problema, algoritamski način razmišljanja, kritičko razmišljanje, vještine suradnje, komunikacije i kreativnosti.
Opremom osnažena Knjižnica i osposobljeni knjižničari spremni su educirati građane kroz promicanje cjeloživotnog obrazovanja i korištenja novih tehnologija.
Kroz projekt će se promicati koncept „Citizen Science“ na način da će svi korisnici moći posuditi setove opreme koje će moći sami složiti i programirati tijekom tog procesa, te će isprobati svoju opremu mjereći atmosferske varijable. Svi podaci će u stvarnom vremenu biti dostupni za sve mjerne postaje. Nakon godinu dana provođenja projekta stručnjaci će analizirati dobivene podatke u znanstvenom istraživanju.