Predstavljena knjiga Čepinca Viktora Himelrajha

Predstavljena knjiga Čepinca Viktora Himelrajha

U utorak, 13. studenoga, u ugodnom ambijentu naše čitaonice, imali smo čast upoznati se sa životom i djelom Viktora Himelrajha čiju je knjigu „Rad na likovnom odgoju djece i mladeži“ uredio umirovljeni profesor Vinko Ivić, prijatelj naše Knjižnice i donator vrijednih knjiga, od kojih posebno izdvajamo one koje obogaćuju našu Zavičajnu zbirku.

Iskusni pedagog i prosvjetni savjetnik, prof. Vinko Ivić govorio je o inicijativi i objavljivanju knjige likovnog pedagoga i dugogodišnjeg predavača likovne metodike na Učiteljskoj školi i  Pedagoškom fakultetu u  Osijeku. Slavko Babić, prof. povijesti u OŠ M. Krleže Čepin, upoznao nas je s biografijom Viktora Himelrajha i kontekstom vremena u kojem je živio i radio. O značenju priručnika u metodičko-didaktičkom smislu govorila je Marija Marinović, pedagoginja u OŠ V. Nazor Čepin, a Andrej Tomić, prof. likovne kulture u OŠ M. Krleže, progovorio je o mogućnostima primjene priručnika u stručnom radu u osnovnoj školi i predškolskom odgoju. Osim toga, on je i postavio izložbu likovnih radova učenika svoje škole (portret V. Himelrajha) i djece DV Zvončić (motivi jeseni i prirode). Tri glazbene točke na gitari izveo je Fran Jovičić. Gitara nije slučajni odabir, naime Viktor Himelrajh je i skladao za gitaru. Susretom je moderirala voditeljica naše knjižnice, Marija Čačić. Uime domaćina, gospodinu Vinku Iviću i predstavljačima, zahvalio je ravnatelj Centra za kulturu Čepin, Željko Mamić.

Kako cilj ovog projekta nije bio komercijalni, gospodin Vinko Ivić je knjige darovao našoj Knjižnici, dvjema čepinskim osnovnim školama i njihovim područnim školama, Dječjem vrtiću Zvončić Čepin, osnovnim školama u Vuki, Beketincima i Vladislavcima, kao i tamošnjem dječjem vrtiću, u svrhu razvoja likovne i estetske kulture u djece i mladeži i kao poticaj učiteljima, nastavnicima, roditeljima i javnosti pri stvaranju ljepše i ugodnije životne sredine.

Višestruki su pozitivni učinci ovog susreta ugode: knjige će ostati u fondu knjižnice, i u Zavičajnoj zbirci, ali i na Posudbenom odjelu kako bi bila dostupna i našim korisnicima. Toplo ju preporučamo svima: obveza nam je ime jednog takvog intelektualca, Čepinca, otrgnuti zaboravu. Osim toga, organizacijom ovog susreta, prof. Ivić nas je mnogočemu poučio: predan i uporan rad kad-tad urodi plodom, hvale je vrijedno odavanje počasti svom učitelju, prva je promocija održana u prirodnom okruženju naše Knjižnice, a promotorski tim sačinjen od relevantnih subjekata iz naše zajednice, iz naših škola.

Na uspješno realiziranom projektu objavljivanja knjige V. Himlerajha, od srca čestitamo uredniku prof. Vinku Iviću! Hvala mu i na dobrim idejama i prijedlozima koje bi bilo itekako korisno ostvariti u vremenu koje je pred nama.