Predstavljena slikovnica „Medvjed, ovan i med“

Predstavljena slikovnica „Medvjed, ovan i med“

U srijedu je, kao jedan od središnjih programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u našoj Knjižnici, organizirano predstavljanje slikovnice “Medvjed, ovan i med” koju je ilustrirala djevojka “iz našeg susjedstva” , maturantica Valentina Hefer. Čast nam je i zadovoljstvo, uz nju, u našoj zajednici bilo pozdraviti i autora teksta prof. dr. sc. Zvonimira Tucaka, kao i prof. Dražena Jerabeka, Valentinina profesora, koji ju je i preporučio kao najbolji izbor za ilustratora ove priče.

Uz prof. Tucaka, koji je govorio o nastanku teksta i priče, recenziju prof. dr. sc. Ane Pintarić pročitala je knjižničarka Marina Liović. Prof. Jerabek nam je nadahnuto približio vrijednost Valentininih ilustracija. Podsjetio je i na njezinu prvu, u potpunosti autorsku slikovnicu “Lunine pustolovine” kojom je, u okviru natječaja “Moja prva knjiga”, osvojila nagradu na državnom natjecanju Udruge za promicanje kulture čitanja “Kalibra” u Karlovcu 2014. godine. Suradnjom na slikovnici “Medvjed, ovan i med” ostvarena je savršena sinteza mudrosti, znanja i iskustva, s jedne strane, te mladosti, zanosa i energije, s druge strane, a i cijeli je program odisao istim ozračjem.

U glazbenom su dijelu programa sudjelovali polaznici Centra za djecu i mlade Pozitivni i sretni Čepin, izvedbom dviju skladbi.

“Sve je u vašem biću čarobno, uzvišeno, tajnovito, sveto. S poštovanjem vaše ime izgovaraju proroci svih vjera. Život baz vas nezamisliv je na planetu Zemlji. Oh, pčele! Jeste li zemaljskog ili nebeskog podrijetla!?” (prof. Zvonimir Tucak)

Kako ova slikovnica odašilje općeljudsku poruku o važnosti prirode i njezina očuvanja te ugroženosti pčela na planeti Zemlji, za kraj je gospođa Milica Jošnik pročitala pjesmu prof. Zvonimira Tucaka “Himna pčeli”. Bio je to odličan uvod u zakusku koju nam je priredila vlasnica OPG-a Paulik, gospođa Dragica Paulik, predstavivši i paletu svojih proizvoda. Uz vafle s medom i mirisni čaj, večer je završila na najbolji mogući način.

Obje Valentinine slikovnice možete posuditi u našoj Knjižnici:

1.: http://161.53.208.100/cgi-bin/lb02/unilib.cgi?form=010000000199990&;id=1541204008

2.: http://161.53.208.100/cgi-bin/lb02/unilib.cgi?form=010000000199990&;id=1341031017

Naravno, po jedan primjerak ostaje trajno čuvan u našoj Zavičajnoj zbirci kao svjedočanstvo vremena i zalog za buduće generacije. Ponosimo se mladom Čepinkom Valentinom i njezinim ostvarenim uspjesima te joj i ubuduće želimo ispunjenje svih njezinih nadanja. Nadamo se da će biti uzor i poticaj i ostaloj djeci i mladima u ostvarenju svojih snova.

Marija Čačić, voditeljica Knjižnice