Centar za kulturu Čepin

Prvi put kazalište u našoj knjižnici!

U ponedjeljak, 04. studenoga 2013. god., u 10:00 satiu našoj će knjižnici učenici dviju čepinskih osnovnih škola (OŠ Miroslava Krleže i OŠ Vladimir Nazor) imati prigodu sudjelovati na interaktivnoj radionici „Kako nastaje kazališna predstava“ u izvedbi Putujućeg kazališta iz Osijeka.

Interaktivna radionica „Kako nastaje kazališna predstava“ omogućit će upoznavanje djece s procesom nastanka kazališne predstave. Bit će prikazani svi segmenti procesa stvaranja od literarnog predloška do izvedbe na sceni, mladi će se upoznati s lutkama te će im biti omogućeno da se i sami okušaju u pokušaju prikazivanja teksta. Iskoristit će prigodu gostima, glumcima postavljati pitanja i iz „prve ruke“ saznati sve što ih interesira o nastanku kazališnih predstava kao i zanimljivom, razigranom pozivu „na daskama koje život znače“.

Kazališna družina „ Putujuće kazalište“ djeluje u kontinuitetu od 1999. god. pod umjetničkim vodstvom glumice-samostalne umjetnice Zorice Petnjarić-Kalić . Registrirano je u Ministarstvu kulture RH kao umjetnička organizacija. Ima dva zaposlena djelatnika, na radnom mjestu glumice i propagandiste. Po potrebi i financijskim mogućnostima, povremeno angažira i druge umjetnike : Edija Majarona, Agatu Freyer, Davora Špišića, Jadrana Grubišića, Jerka Marića. Razvija suradnju s domaćim i stranim umjetnicima. Proteklih 13 godina postavljeno je na scenu 7 premijernih naslova za djecu od 3-10 godina. Ukupno je odigrano oko 1420 predstava, koje je pogledalo oko 114 000 djece. Ima brojnu publiku ne samo u gradu Osijeku, već i po cijeloj  Hrvatskoj, što je najrelevantniji pokazatelj umjetničke i repertoarne kvalitete kazališta. Kazalište nema svoj prostor, tako da je svaki radni dan na kotačima, na nekom drugom mjestu, što znatno otežava uvjete rada. Najgledanije su predstave: „Koza i vuk“ (P.Kovač, 1999.); „Priče iz žabljeg svijeta“ (D. Špišić, 2001.); „Zvijezda i nosonja“  (D. Špišić, 2003.); „Linine i Lunove zgode i nezgode“ (B. Kalić, 2007.); „ Krampusijada“ (Z.P. Kalić),  „Radionica Djeda Mraza“ itd.

Osim pozvanih učenika, pozivamo i ostalu djecu koja bi željela sudjelovati na radionici da nam se pridruže. Veselimo se vašem dolasku!

   „Što je kazalište kazalo,
                   tebi, meni, nama svima,
                   ono što se oduvijek znalo,
                   prijateljstva svugdje ima!“