23. listopada: „Čitajmo naglas“

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, 23. listopada, na cijelom području Republike Hrvatske u knjižnicama, školama, vrtićima, domovima umirovljenika, na gradskim trgovima i drugim otvorenim prostorima održava se jednodnevna akcija „Čitajmo naglas“ s ciljem popularizacije čitanja. Čitaju književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…

Tako smo i mi, u našoj knjižnici organizirali jednosatno čitanje naglas djeci DV „Zvončić“ Čepin. Posjetile su nas dvije skupine djece starosti 4 do 6 godina (tridesetak djece) u pratnji svojih odgajateljica. Posebno nas je razveselilo što nam se pridružila jedna mama koja je povela svojih dvoje djece, Saru i Ivana. Djeci su naglas čitale knjižničarke, mama i odgajateljica, a djeca su pažljivo pratila i sudjelovala u razgovoru o pročitanom, kao i u zagonetkama-odgonetkama i recitacijama. Nadamo se da smo u onih kojima se ne čita kod kuće i koji nisu aktivni korisnici knjižnice pobudili interes za čitanjem, slikovnicom, knjigom i knjižnicom.

Opisanu fotogaleriju možete vidjeti na našoj facebook stranici: www.facebook.com/media/set/?set=a.484923524948343.1073741856.136258896481476&;type=1

U Europskoj godini čitanja naglas pod nazivom „Čitajmo naglas, čitajmo zajedno“ promovirana je i nacionalna kampanja za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“ koju su pokrenule Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskoga društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Plakatikampanje su postavljeni na nekoliko lokacija u Čepinu kako bi ih roditelji uočili i kako bismo ih potaknuli na čitanje naglas svojoj djeci. Također su distribuirani letci na kojima je ukratko predstavljena korist čitanja naglas te kako, kada i što čitati.

Svim roditeljima, braći i sestrama, djedovima i bakama poručujemo: ako ne znate kako početi i što djetetu čitati, posavjetujte se s našim knjižničarkama koje su uvijek spremne pomoći! Iskoristite bogat izbor slikovnica i knjiga za djecu, kao i priručnika za roditelje koji će vam olakšati odgoj vlastite djece i pomoći u situacijama kada niste sigurni kako postupiti.

Čitajmo naglas svojoj djeci, čitajmo zajedno i gradimo osjećaj povezanosti i bliskosti s njima, potičimo razvoj govora, mašte, pamćenja i kreativnosti te im pomozimo da zavole knjigu, čitanje i knjižnicu!