SASTANAK ČITATELJSKOG KLUBA KljučČ U SIJEČNJU

SASTANAK ČITATELJSKOG KLUBA KljučČ U SIJEČNJU

Čitali smo tematske knjige iz genetike „Y: porijeklo muškarca“ / Steve Jones te evolucije i povijesti civilizacije „Sapiens : kratka povijest čovječanstva“ / Yuval Noah Harari.
Zahtjevne knjige, ali baš zato doprinose kvaliteti rasprave koja se više odnosila na prvu knjigu te smo drugoj odlučili posvetiti još jedan susret kako bi ju pročitalo više članova.
Gospodin Ivica Budak je predložio temu i strasno ju elaborirao. Dosada se još nitko nije toliko detaljno pripremao za raspravu u čitateljskom klubu. Čovjek je priredio pravu skriptu: isprintao sve moguće karte koje prikazuju kretanje stanovništva kroz povijest još od Kelta naovamo te ih obojao kako bi se lakše uočili odnosi izraženi u postocima.
Steve Jones je lucidan i duhovit, sjajan pisac čiji su interesi sjecište biologije, politike i društva. Slavni je britanski genetičar poznat iz BBC-ove serije „U krvi“.
Riječ je o knjizi jednog od najuspješnijih popularizatora znanosti u kojoj izlaže fascinantna i zabavna otkrića genetike muškosti, zapažanja o odnosu spolova u društvu te predviđanja o budućnosti ljudske vrste iz muške perspektive. Izgledi muškaraca nisu baš veseli jer „Kromosom svojstven muškarcima je mikroskopski malena metafora onih koji ih nose, jer on je najviše propao, najredundantniji i najparazitskiji od svih. Od plodnosti do društvenog statusa, i oplodnje do smrti, nosioci kromosoma Y nazaduju“ – muškarci su u genetičkom smislu paraziti na ženama.
Genetički gledano, muškarci su svojevrsna greška prirode, nastala malom izmjenom na ženskom genskom kodu. Služe tek kao sredstvo za postizanje genetičke raznovrsnosti. U društvenom smislu, uspoređuje fizička, socijalna i ekonomska ulaganja i dobiti od podizanja muške, odnosno, ženske djece u različitim zemljama i kulturama.
Knjiga je ocijenjena srednjom ocjenom 4,3
„Znanost kaže ono što smo cijelo vrijeme znali: budućnost je na ženama.“
-The Observer
Naredni je susret zakazan za utorak, 21. veljače u 18 sati. Pridružite nam se!