“VRIJEME JE ZA PRIČU…” – VELJAČA 2020.

“VRIJEME JE ZA PRIČU…” – VELJAČA 2020.

Svjetski dan čitanja naglas, 5. veljače, obilježili smo čitanjem naglas grupi mališana. Veljača se povezuje s mačkama te se i naš susret tematski odnosio na ovu, njima, dragu životinju. Naša mještanka, gospođa Marija Gregić, djecu je razveselila prekrasnim ručno rađenim macama raznih boja i veličina. Hvala joj!

Vježbenica Karla Ridl pročitala je dvije lijepe slikovnice: “Micu lađaricu” i “Micu poštaricu“, a Lovrina mama Ivana Vojtulek je čitala jednu od priča iz slikovnice “Mačke. Zgode i nezgode mica-maca poslužile su kao inspiracija za lijepe dječje crteže. Izložili smo ih na Odjelu za djecu do našeg novog susreta, 4. ožujka u 17:00 sati. Ove, kao i mnoštvo drugih lijepih i zanimljivih slikovnica možete pronaći na našem Odjelu za djecu i mlade.

Zašto je važno djeci čitati naglas od najranije dobi? Čitanje naglas djeci od najranije dobi ključno je za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi, odnosno uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Važno je čitati naglas djeci svih uzrasta, čime se knjiga stavlja u središte pažnje te na taj način djeca češće postaju samostalni čitači. Čitanje naglas djeci proširuje vokabular i opće znanje, upoznaje ih sa književnim jezikom, omogućuje maštanje i kreativno izražavanje. Čitati treba kadgod se pruži prilika i kada su djeca zainteresirana i žele slušati. Petnaest minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu razvoju.

Čitajte djeci naglas od rođenja kako bi ona…

  • …mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima.
  • …mogla čuti zvukove, rime i riječi.
  • …mogla koristiti svoja osjetila sluha, vida i opipa.
  • …mogla stvarati zvukove – od gugutanja do riječi.
  • …mogla pokazati na sliku, a osoba koja čita imenovati to što dijete pokazuje.
  • …počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.
  • …dakako – mogla uživati u glasnom čitanju!

Glasno čitanje je aktivnost koja je važna za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, a osobe koje su uključene u ovu aktivnost ostvaruju čvrstu vezu s djetetom.