I Knjižnica CZK Čepin = zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku!

I Knjižnica CZK Čepin = zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku!

Knjižnica CZK Čepin se od travnja ove godine pridružuje akciji „Pokrenimo zelene knjižnice“. Cilj projekta je educirati javnost i širiti svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša i to kroz: stručna predavanja, promocije knjiga, radionice, tematske izložbe i projekcije dokumentarnih filmova. Svatko može doprinijeti, a Knjižnica kao i uvijek treba biti svjetionik i rasadnik novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.
Prvi program u okviru akcije je predavanje „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i razmjena domaćeg sjemenja, u četvrtak, 4. travnja u 18. sati. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt – u skladu s prirodom, predstavit će i svoju knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ koju će zainteresirani imati prilike nabaviti, a bit će dostupna i u našoj Knjižnici.
Akciju „Pokrenimo zelene knjižnice“ ćemo provoditi tijekom godine, a uključit će biciklijadu, tematske izložbe i prikazivanje dokumentarnih filmova s temom ekologije i održiva razvoja s E?! – Okolišnog film festivala, čije je prikazivanje omogućila Zelena akcija, a na različite načine obrađuju teme povezane sa zagađenjem, zaštitom okoliša, zelenim aktivizmom i dr. Svrha je filmova osvješćivanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te prikaz primjera njihovih rješenja.

Pojedinosti o filmovima:

Čuvari rijeka
Film upozorava na probleme i štetu načinjenu prirodi pri izgradnji 300 hidroelektrana na 244 rijeke u Bosni i Hercegovini. Predstavlja dizanje svijesti i borbe protiv štetnih hidroenergetskih projekata te potrebu za obnovljivim izvorima energije.

Kapitalizam je samo priča / Capitalism is Just a Story
Kratki film koji govori o sve većem nerazmjeru i društvenome jazu između bogatih i siromašnih u sustavu modernoga kapitalizma. Prikazom istina o današnjem svijetu, film obavješćuje gledatelje o problemima kapitalističkoga sustava te kako alternativno rješenje možemo biti mi sami.

Pravedna tranzicija / Just Transition
Dokumentarni film koji donosi primjere dobre prakse gdje su obnovljivi izvori energije prioritet. Preko nadahnjujuće priče o borbi protiv ugljenokopa na Filipinima, otkrijte rješenja filipinskih sindikalista i ekologa koji su se okrenuli od uporabe fosilnih na obnovljive i održive izvore energije.

Terra (Zemlja)
Ovaj vizualno zapanjujući uradak prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našega postojanja na Zemlji. Osvrće se na jedinstveno putovanje naše vrste koja je, među milijunima drugih, evoluirala iz mnogih etapa razvoja našega planeta. Mijenjajući se, ona postupno odmiče od svoje prirodne povijesti i postaje svjesna svijeta oko sebe.

In-Shadow – A Modern Odyssey – Animated Short
Animirani kanadski film iz 2017. godine vodi na vizionarsko putovanje kroz fragmentiranu neosvještenu sjenu modernoga svijeta.

Living simply in a tiny off grid cabin
Tom, Sarah i njihova kći Neesa žive u 20 kvadratnih metara malome domu na Novome Zelandu. Umjesto plaćanja najma, oni skrbe nad zemljom zajedno s vlasnicima te obje obitelji dijele golemu proizvodnju.

Our Plastic Free Island
Ono što je započelo kao dokumentarac o golemoj količini otpada proizvedenoga na otoku, razvilo se u kampanju #plasticfreejersey koja je pokrenuta usred snimanja. Potrebno se pokrenuti kao zajednica i ujediniti u borbi protiv zagađenja plastikom.

Wake up call
Animirani film koji strogo kritizira društvo zbog prekomjerne potrošnje i bezobzirnoga iskorištavanja prirodnih izvora.