Izložba povodom Međunarodnog dana pismenosti

Izložba povodom Međunarodnog dana pismenosti

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 8. rujna, u prostoru Knjižnice možete pogledati izložbu postera pod nazivom “Pismenosti u digitalnom dobu”.
Postere su radili studenti 3. godine preddiplomskog studija Informatologije, Filozofskog fakulteta u Osijeku u sklopu kolegija Pismenosti u digitalnom dobu pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Martinović i asistentice Mirne Gilman Ranogajec.
Izložba je nastala kao suradnja između Odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek gdje je prvotno izložba bila postavljena. Posteri su i rezultat nastavnog procesa i mogućnosti opismenjavanja šire publike o gorućim temama digitalnog doba.
Izložba obrađuje različite vrste pismenosti u digitalnom dobu: digitalnu, medijsku, informacijsku, informatičku i kritičku pismenost. Obrađene su aktualne teme i fenomeni poput sigurnosti na internetu i društvenim mrežama, dezinformacije, misinformacije i lažne vijesti, medijska satira, influenceri u životima mladih, informacijski poremećaj i drugi.
Međunarodni dan pismenosti UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Pismenost je temeljno ljudsko pravo kao i temelj za cjeloživotno učenje. Pismenost je apsolutno nužan preduvjet društvenog i osobnoga razvoja te se potencijal pismenosti za transformaciju života ljudi ne može precijeniti. Potrebno je iskoristiti taj dan da bi se još jednom upozorilo na važnost pismenosti – kako osnovnih vještina pisanja i čitanja tako i svih drugih vrsta i dimenzija pismenosti.
Toplo vam preporučamo da dođete u Knjižnicu i pogledate izložbu, te naučite nešto o ovoj suvremenoj temi.