Lutkarska predstava "Priče iz žabljeg svijeta"

Lutkarska predstava “Priče iz žabljeg svijeta”

Centar za kulturu Čepin organizirao je lutkarsku predstavu za djecu „Priče iz žabljeg svijeta“. Predstava je, u režiji Vere Heindl i Davora Špišića, izvedena u ponedjeljak, 16. travnja, u osnovnoj školi Vladimir Nazor i u područnoj školi Briješće te u utorak, 17. travnja, u dječjem vrtiću Zvončić i u osnovnoj školi Miroslav Krleža. Djeca su oduševljena predstavom, dok ju učitelji smatraju vrlo edukativnom i pedagoški primjerenom dječjem uzrastu. Predstava je za djecu bila besplatna, a sredstva za održavanje iste osigurala je općina Čepin.

Predstavu je, sa žanrovskim podnaslovom „Ljubavne avanture Krakonje i Gatalete“, izvela kazališna družina „Putujuće kazalište“ iz Osijeka. Družina djeluje kao Umjetnička organizacija od 1999. godine pod vodstvom glumice Zorice Petnjarić-Kalić te se svrstava među četiri profesionalna kazališta u Osijeku.
Predstava je zamišljena kao obrat poznate bajke o princu začaranom u žapca. Naime, autori prikazuju svijet iz žablje perspektive, prateći zgode u Mlakom jezeru kojim vlada žablji kralj Gliban. Mudrome je vladaru najveća briga ženidba sina jedinca princa Krakonje. Međutim, Krakonja ne razmišlja o braku nego dane provodi u tulumarenju i svirci. Ipak, žabica Gataleta, princeza iz jednog udaljenog žabljeg kraljevstva, osvojit će Krakonjino srce. Jednog dana Gataleta tajanstveno nestaje. Krakonja je neutješan i ne želi druge žabice ni pogledati. Problem može riješiti jedino vještica Agar, legendarna krsna kuma svih stanovnika Mlakog jezera.

Kombinacija živog glumca i maštovitih lutaka daje izvedbi očekivanu živost i scensku raznolikost koja je upotpunjena i glazbom kao važnom i neizostavnom komponentom predstave.