Centar za kulturu Čepin

Međunarodni dan dječje knjige – izložba

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine 2. travnja. Tom prigodom promiče se ljubav prema knjizi i čitanju te se želi skrenuti pozornost na važnost dječje knjige u obrazovnom, razvojnom, društvenom te kulturnom procesu. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – istaknutog danskog pisca bajki, među kojima su najpoznatije Ružno pače, Mala sirena, Carevo novo ruho, Djevojčica sa žigicama i druge.

Prilika je to i za prisjećanje na pokretanje prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja pod nazivom „Čitaj mi!“. Ove godine kampanja slavi uspješnih godinu dana provođenja po svim knjižnicama diljem Hrvatske. Ovogodišnju akciju kampanje, nazvanu „Čitajmo zajedno – zavičaj u našim srcima“, obilježili smo i mi tjednom izložbom zavičajnih dječjih knjiga jer je zavičaj vrelo izričaja, inspiracije i stvaralaštva, a zavičajna književnost namijenjena djeci ističe se spontanošću i neposrednošću.

Izdavanje dječjih knjiga oduvijek je bilo nevjerojatno raznoliko – od knjiga koje prenose znanje o svijetu koji nas okružuje do knjiga koje oplemenjuju dječju maštu i umne procese. Svaka od tih knjiga nosi određenu poruku i obogaćuje dječji pogled na svijet.