Centar za kulturu Čepin

Naša 2017.

Prošla je godina bila dinamična i ispunjena mnogim izazovima. Bilo je puno posla, ali i radosti nakon svake uspješno odrađene aktivnosti. Ponosni smo na postignuća, a izdvajamo samo ona koja se čine najvažnijima.

Godinu smo započeli s puno entuzijazma najavljujući novu uslugu: besplatan upis za svaku čepinsku novorođenu bebu, ali je tijekom godine mogućnost iskoristila samo jedna mama. Nadamo se da će roditelji prepoznati značaj ove akcije i iskoristiti svoju mogućnost. Također smo od prošle godine pretplatnici „Glasa Slavonije“ koji svakodnevno možete čitati u našoj Čitaonici.

Potaknuti tradicionalno dobro posjećenim „Ljetom u Knjižnici“, osmislili smo i „Zimu u Knjižnici“ te djeci omogućili kvalitetno provođenje slobodnog vremena za zimskih školskih praznika. Djecu su oduševile radionice znakovnog jezika što je potaknulo interes i u odraslih te smo i za njih organizirali ciklus radionica. Za odrasle smo organizirali višemjesečne radionice pletenja „Pletimo zajedno“ koje su okončane lijepom izložbom uradaka marljivih pletilja.

Novouređeni izložbeni prostor „Knjige & Slike“ oživio je tijekom godine trima samostalnim izložbama: Slavice Jalovičar, Esada Keže i Mladena Mrše.

Iznimno je lijepo i ugodno bilo predstaviti knjigu Ivane Plechinger Kovačić „Ono što ostaje, uvijek ljubav je“. Još ćemo dugo pamtiti pozitivne poruke koje nam je Ivana odaslala. Čast nam je bila prilikom promocije slikovnice „Medvjed, ovan i med“, koju je ilustrirala Čepinka Valentina Hefer, ugostiti i autora prof. Zvonimira Tucaka kao i nagrađivanoga ilustratora Dražena Jerabeka. Atraktivno nam je putopisno predavanje održao popularni Tomislav Perko.

Kao i svake godine, obilježili smo „Noć knjige“ i „Mjesec hrvatske knjige“ zanimljivim programima.

Knjižnica je partner Udruzi Izraz na provedbi projekta „Kreativna terapija za starije osobe“ pri čemu su se u Knjižnici provodile različite kreativne radionice, a krajem je godine priređena izložba izrađenih artefakata koje su umirovljenici izložili i na Božićnom sajmu.

Redovito se sastajao naš čitateljski klub „KljučČ“ o čijem je radu objavljen članak u e-Biltenu Hrvatskoga čitateljskog društva.

Kao što nas redovito posjećuju skupine djece iz DV „Zvončić“ i naših osnovnih škola, i mi smo izlazili izvan našeg prostora i gostovali kod njih.

Naravno, kupovali smo nove knjige, obradili ih, promovirali, izlagali, poticali na čitanje i korištenje knjižničnih usluga, provodili akcije besplatnog upisa, uređivali panoe. Obilježili smo značajne datume ili tematskim izložbama ili prigodnim programima, organizirali kazališne predstave.

Poseban interes postoji za naše kreativne radionice. Uvijek se trudimo da to budu zanimljive tehnike koje svi lako savladavaju, materijali se najčešće recikliraju ili su vrlo mala ulaganja. Zapravo želimo poticati kreativnost i maštovitost te na taj način zajednici prezentirati samozatajne i nenametljive pojedince koji imaju što pokazati, a zajednica nije ni upoznata s njihovim radom.

Omogućili smo mladoj kolegici stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te ju pripremili za polaganje stručnog ispita. Ovaj ćemo oblik podrške mladim kolegama i dalje prakticirati.

Prosinac, kao posljednji mjesec u poslovnoj godini, obilježili su posebno zanimljivi programi: izložene su unikatne narukvice i ogrlice te drvca od minerala i poludragog kamenja, vjerska skupina iz DV „Zvončić“ nas je oduševila svojom priredbom povodom Sv. Nikole i iznenadila nas prikupljenim slikovnicama koje smo darovali Pedijatrijskoj ambulanti u Čepinu a, kao vrhunac u predblagdanske dane, svečano je otvorena skupna izložba slika Likovne udruge Čepin.

Zahvaljujući našem interesu i mogućnostima smještaja, od 2017. godine Ministarstvo kulture RH nam otkupljuje veći broj knjiga.

Naš trud, zalaganje i stručnost prepoznala je i knjižničarska zajednica te voditeljicu naše Knjižnice, Mariju Čačić, izabrala za predsjednicu Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema (DKSBS) što je velika čast, ali i odgovornost. Čepin se upisao u povijest aktivnog rada u DKSBS i organizacijom sjednice Upravnog odbora DKSBS u našoj Knjižnici. Također je naša voditeljica, kao predsjednica regionalnoga Društva, aktivno sudjelovala u radu Glavnoga odbora Hrvatskoga knjižničarskoga društva u Zagrebu i na elektroničkim sjednicama. U Novostima Hrvatskoga knjižničarskog društva objavljeni su članci o aktivnostima našeg regionalnog društva, a Gina Tolj, odgojiteljica iz DV „Zvončić“ i Marija Čačić su na međunarodnom stručnom skupu u Kneževim Vinogradima prezentirale projekt „Vrtić u Knjižnici – Knjižnica u Vrtiću“ koji su zajednički osmislile i uspješno provele 2015.-2016. godine. Rad je objavljen u zborniku „Predškolci i knjižnica“. Naš je „putujući kovčežić“ izazvao zanimanje stručne zajednice i nastavio svoje putovanje po drugim knjižnicama i sredinama.

Hvala vam na podršci, ali i na konstruktivnim primjedbama i prijedlozima, hvala vam na dobrim željama i porukama podrške koje šaljete jer su one poticaj da budemo još bolji. Neka nam 2018. bude ispunjena zdravljem, zajedništvom, međusobnim poštovanjem, uspjesima i radošću!