Nastava prirode i društva u Knjižnici

Nastava prirode i društva u Knjižnici

Na Međunarodni dan dječjih prava, 20. studenoga, Odjel za djecu i mlade postao je učionicom gdje su održana dva školska sata iz prirode i društva na kojima su učenici 2.b i 2.c razreda OŠ Miroslava Krleže (35 učenika u pratnji učiteljica Ivane Pešerović i Ane Šili) učili o kulturnim ustanovama, osobito o knjižnici te načinu ostvarivanja dječjeg prava na učenje i pristup informacijama.

Uglavnom su svi već bili u našoj Knjižnici ili tijekom vrtića, ili u prvom razredu ili sa članovima svojih obitelji što je pozitivan odjek svih akcija poticanja čitanja provedenih proteklih godina.

Zajednički smo se, kroz razgovor, podsjetili svih ustanova u kulturi (galerije, muzeji, kazalište, kino…) s posebnim naglaskom na knjižnicama i njihovoj ulozi u životu pojedinca, ali i društva u cjelini. Dosadašnje smo spoznaje proširili upoznavši različite nove vrste građe (uz knjige i enciklopedije za djecu, audio knjige, knjige uvećanog tiska, CD-ove, DVD-ove, micro:bitove, Pričosvijet, društvene igre…), ponovili smo pravila lijepog ponašanja u knjižnici i odnosu s knjigom te ih upoznali s radionicama, igraonicama i programima za djecu koje mogu posjećivati.

Proveli smo ih kroz knjižnicu, upoznali ih s odjelima i raznovrsnim službama i uslugama (galerijski dio: trenutno dvije izložbe itd.)

Djeca već puno znaju, znanje smo i proširili te očekujemo i dalje korištenje i odrastanje uz svoju mjesnu knjižnicu.