Nova usluga u Knjižnici – ABC Maestro program za učenje čitanja, pisanja i tipkanja

Nova usluga u Knjižnici – ABC Maestro program za učenje čitanja, pisanja i tipkanja

ABC Maestro namijenjen je djeci s teškoćama u razvoju koja uče pisati, tipkati i čitati, ali i svoj djeci koja tek upoznaju slova, riječi i brojeve. Odlično je rješenje za djecu koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih.

ABC Maestro jedinstveni je pedagoško-rehabilitacijski program za učenje pisanja, tipkanja i čitanja. Sastoji se od aktivnosti učenja slova, riječi i brojeva. Zbog svojih aktivnosti i sadržaja, može biti iste praktične vrijednosti kao i tradicionalne metode opismenjavanja djece s teškoćama, ali i ponuditi inovativniji i sveobuhvatniji pristup učenju.
Prednosti ABC Maestra sastoje se u vizualno prilagođenim slikama koje su jasne i pregledne, mogućnošću povezivanja odslušanog glasa s napisanim slovom, riječi ili brojevnim simbolom odnosno povezivanje zvuka i slike te poticanja vještine slušne pažnje i razumijevanja govora.
Opismenjavanje djece s teškoćama u razvoju može biti veoma sporo, teško i zahtjevno, a ABC Maestro nudi djetetu brže učenje kroz igru, lišeno stresa te je kao takav, sam po sebi motivirajući faktor.

Uz program, kupljena je i Clevy tipkovnica i miš. Clevy tipkovnica je posebno dizajnirana tipkovnica za osobe s teškoćama koje otežano koriste standardne tipkovnice. Osobe s motoričkim teškoćama zbog kojih otežano koriste ruke ili osobe s oštećenjem vida u Clevy tipkovnici naći će pouzdano rješenje za korištenje i pristup računalu.

ABC Maestro program za učenje dostupan je svim korisnicima knjižnice. Program je postavljen na računalu u čitaonici kako bismo pružili zainteresiranim korisnicima neometan rad. Čitaonica se može koristiti tijekom otvorenosti knjižnice za korisnike, radnim danom od 09:00 do 19:00 sati. Djeca mogu program koristiti u pratnji starije osobe, roditelja, učitelja ili asistenta u nastavi. Osim što je namijenjen djeci s teškoćama, programom se mogu koristiti i djeca koja tek upoznaju slova, riječi i brojeve kako bi na zabavan način naučila čitati i tipkati!