OBAVIJEST UČENICIMA VIŠIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

OBAVIJEST UČENICIMA VIŠIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA – “NIJE LAKO KAD SI MLAD”

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige koji je ove godine posvećen mladima jer je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je Misli na sebe – čitaj!

Kviz se provodi online, a prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.

Ove godine se za kviz čitaju tri zanimljive knjige: Krive su Seka i Seka, Oblak čvoraka i Pošta za Li. Kroz njih će djeca moći puno naučiti o njihovim autorima, temama o kojima pišu, likovima, a i moći će saznati mnoge provjerene informacije koje su korisne i zanimljive.

Kviz će se moći riješiti od 12. 9. do 25. 10. 2022. godine. Popis finalista bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza do 4. 11. 2022. godine.

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

Svi detalji o kvizu, pravila, nagrade… mogu se istražiti na mrežnim stranicama kviza: https://www.mhk.hr/kviz/
Donosimo kratke uvide u knjige s ovog poticajnog popisa: