Centar za kulturu Čepin

Obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. travnja 2012. godine

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo. Sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava. Osim toga, UNESCO će ove godine obilježiti 80. obljetnicu programa Index Translationum, odnosno međunarodne bibliografije prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekog djela.

U našoj je Knjižnici povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava postavljena tematska izložba koju možete pogledati od 23. do 28. travnja, a Knjižnica se uključila i u projekt BookCrossing u narodnim knjižnicama čiji je cilj razvijanje i populariziranje kulture čitanja.

„Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama“ – načelo je BookCrossinga, koji djeluje na način da svatko tko ima neku knjigu koju želi podijeliti s ostalima, ostavi na javnom mjestu i na taj način i ostalima omogući da je pročitaju, naravno s namjernom da je i oni nakon toga ostave na mjestu za koje smatraju da će se na njemu pronaći potencijalni čitatelj. Vlasnik knjige koji donira knjigu, na nju lijepi naljepnicu kojom potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing. Sve informacije o projektu i potrebne naljepnice možete dobiti kod knjižničara. Popis knjižnica koje sudjeluju u projektu možete vidjeti na: http://nocknjige.hr/program/bookcrossing/