OSVRT NA 2019.-u

OSVRT NA 2019.-u

Još je jedna uspješna poslovna godina iza nas.

Započeli smo ju „Zimom u Knjižnici“ – radionicama za djecu: crtanja 3D olovkama i programiranja micro:bitovima, a s odraslima smo se družili na radionicama „Pletimo i heklajmo zajedno“.

U veljači smo obilježili Međunarodni dan darivanja knjiga akcijom prikupljanja knjiga za djecu „Čitam, dam, sretan sam – Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!“. Prikupljene su slikovnice i dječje knjige darovane Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku. Po prvi smo put obilježili Međunarodni tjedan braka u Hrvatskoj prigodnom tematskom izložbom i besplatnim upisom bračnih parova u Knjižnicu.

U proljeće je nastavljen ciklus radionica programiranja“, a kroz projekt Digitalni građanin IRIM – Croatian Makers doniran nam je set BOSON dodataka za micro: bit koji omogućuju kreiranje inovativnih i zanimljivih projekata. Zahvaljujući vrijednoj donaciji Hrvatske pošte, priredili smo zanimljivu filatelističku izložbu poštanskih maraka, dopisnica i prigodnih listova. Također su Izloženi i lijepi radovi nastali na radionicama pletenja i heklanja.

Našoj je voditeljici Knjižnice, Mariji Čačić, na Skupštini Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema održanoj u Đakovu, još jednom ukazano povjerenje predsjedanja regionalnim strukovnim Društvom.

Knjižnica se pridružila suvremenom pokretu Zelenih knjižnica te organizirala iznimno zanimljivo i korisno predavanje Silvije Kolar-Fodor „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i razmjenu domaćeg sjemenja. Popratno je priređena tematska izložba priručnika iz našeg fonda o ekološkom vrtlarenju. Cilj je projekta zelenih knjižnica educirati javnost i širiti svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša i to kroz: stručna predavanja, promocije knjiga, radionice, tematske izložbe i projekcije dokumentarnih filmova. Svatko može doprinijeti, a Knjižnica kao i uvijek treba biti svjetionik i rasadnik novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

Za Noć knjige smo priredili poseban program. Vrtićarcima smo osmislili program Potrage za omiljenim junakom. Proveli smo akcije besplatnog upisa i oprosta zakasnine te udahnuli „Novo ruho starim junacima“ – od starih novina izradili lijepe proljetne vjenčiće.

Aktivno smo pružili podršku nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ sudjelovanjem u bibliocikliranju Osijek – Čepin kojemu smo bili suorganizatori uz Filozofski fakultet u Osijeku i Klub studenata informacijskih znanosti Libros te pridružene sudionike iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema i osječkog ogranka Hrvatskog čitateljskog društva. Nakon čitanja i igranja društvenih igara na dekicama na otvorenom, u Knjižnici je razgledana prigodna izložba građe i naših inkluzivnih usluga. Osim građe uvećanog tiska i lagane za čitanje te zvučnih knjiga i programa za osobe s disleksijom Maestro, službeno smo promovirali elektroničko povećalo za slijepe i slabovidne osobe koje im omogućuje čitanje tiskanog sadržaja te kompjutorski govorni program Jaws ili ‘Job access with speech’, najpopularniji čitač ekrana na svijetu, napravljen za korisnike računala koji zbog gubitka vida nisu u mogućnosti vidjeti sadržaj na ekranu ili upotrebljavati miš.

Povodom Dana općine Čepin, promovirali smo zbirku pjesama „Pjesmo, iz duše te zovem“ našeg zavičajnika, gospodina Franje Kopeckog.

U suradnji s Američkim kutkom pri Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek (American Corner Osijek), svojoj smo zajednici prikazali međunarodnu izložbu plakata “Tolerancija” (TOLERANCE EXIBITION). Koncept izložbe osmislio je poznati svjetski dizajner Mirko Ilić koji je izložbom htio vizualno podsjetiti na problem netolerancije u svijetu. Svi plakati dio su kolekcije Mirka Ilića koji je ovom putujućom izložbom već sakupio preko 70 radova poznatih svjetskih ilustratora.

Ljeto je tradicionalno u znaku „Ljeta u Knjižnici“ – igraonica i radionica za djecu. Zahvaljujući uspješnom sudjelovanju u projektu Digitalni građanin, kroz natječaj Instituta za razvoj i inovativnost mladih osvojili smo 3D printer.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige bogatim smo programom postali središnjom ustanovom zajednice u punom smislu te sintagme. Pod motom „U ritmu glazbe“, organizirali smo predavanje Ane Popović „Pozitivni učinci glazbe na čovjeka“, organizirali grupne posjete triju skupina djece DV „Zvončić“ Čepin, organizirali koncert „Učim i sviram“ Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, uključili djecu u Nacionalni kviz za poticanje čitanja „Ritam odrastanja“, proveli akcije besplatnog upisa i oprosta zakasnine te postavili dvije tematske izložbe građe. Paralelno smo realizirali projekt „Kreativni zajedno“ u suradnji s Udrugom Breza organizacijom radionica izrade nakita od filca i ručne izrade svijeća te grafičkom radionicom crtanja 3D olovkama, što je uspješno prezentirano završnom izložbom.

Povodom blagdana Sv. Nikole najmlađe smo razveselili kazališnom predstavom Putujućeg kazališta „Lina – Lunove zgode i nezgode“. Advent je bio u znaku adventskih radionica: izrade heklanih ukrasa za bor i papirnatih pahulja kojima smo prostoru udahnuli blagdanski duh. U prosincu smo održali i dva nastavna sata: za učenike OŠ M. Krleže o enciklopedistici, a za učenike OŠ V. Nazor o znanosti.

Redovito se sastajao Čitateljski klub „KljučČ“. U tromjesečnim su ciklusima postavljane izložbe slika Likovne udruge Čepin. Uspješno je realiziran plan nabave građe u vrijednosti preko 50.000,00 kuna. Godina je doslovno privedena kraju užurbano radno: realizacijom edukacija tijekom novog projekta Generacija NOW te nabavom i obradom knjižnične građe.

Zaključno: službe smo i usluge unaprijedili novim programima i projektima: Zelena knjižnica, Digitalni građanin, Generacija NOW, 3D crtanje i printanje,  „I ja želim čitati!“, Bibliocikliranje, nabavili smo novu računalnu opremu za slijepe i slabovidne, ostvarili suradnju s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti iz Osijeka kao i Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka, surađivali s udrugama, ustanovama i talentiranim pojedincima te ostvarili zavidan rezultat koji nas motivira ka novim postignućima u novoj poslovnoj godini.