POZIV NA ZAJEDNIČKO SUDJELOVANJE U ONLINE PROGRAMU!!!

POZIV NA ZAJEDNIČKO SUDJELOVANJE U ONLINE PROGRAMU!!!

Obilježimo zajedno 2. travnja – Međunarodni dan dječje knjige i 7. rođendan kampanje “Čitaj mi!”

Nastavimo s tradicijom obilježavanja ovog, nama, značajnog datuma! Nismo ga u mogućnosti obilježiti druženjem i čitanjem naglas djeci u Knjižnici, kao dosadašnjih godina, ali jesmo online! Pozivamo roditelje ili stariju braću i sestre da snime video kako čitaju malenima u obitelji i pošalju nam na mail: knjiznica@czk-cepin.hr, a mi ćemo sve pristigle video snimke, uz vašu privolu, objaviti u četvrtak, 2. travnja u zajedničkom albumu. Možete poslati i neku lijepu, prigodnu poruku svima…Oblik druženja nije presudan, trenutno je važnija poruka koju šaljemo. Sudjelujte!

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Prilika je to i za obilježavanje sedme obljetnice nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” koju zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska.

Kampanja “Čitaj mi!” pokrenuta je u Europskoj godini čitanja naglas (2013.) s ciljem da:
• promicanje rane pismenosti kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom;
• usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postanu dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postane što intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.