Predavanje „Vrtlarenje u skladu s prirodom“

Predavanje „Vrtlarenje u skladu s prirodom“

U četvrtak, 4 travnja, u 18:00 sati, Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt – u skladu s prirodom, održala je predavanje „Vrtlarenje u skladu s prirodom“.
Na predavanju smo saznali kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica nam je otkrila prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane. Naučili smo kako u suradnji s prirodom vrtlarenje može biti puno lakše. Predstavljena nam je dobra organska tehnika malčiranja u biovrtu. Naučili smo koji su korovi poželjni u biovrtu kao čuvari tla. Saznali smo koji nametnici mogu biti prirodni saveznici te im treba osigurati stanište. Nisu sve promjene bolesti biljaka, a najbolji način borbe protiv bolesti biljaka je zdravi rast biljaka. Otkrivena nam je tajna uspješnog vrtlarenja: bioraznolikost! Naglašen je uzgoj i kupovina sezonskog i lokalnog.
Svaki sudionik/ca predavanja dobio je na poklon sjeme povrća iz biovrta. Nakon predavanja su posjetitelji pokazali veliki interes za sjemenje iz Biovrta.
U sklopu predavanja predstavljena je i knjiga “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice Silvije Kolar-Fodor koju je, ovom prigodom, poklonila Knjižnici te će biti dostupna našim korisnicima.
Komunikativna i simpatična predavačica stvorila je ugodnu interakciju s posjetiteljima koji su imali i pitanja kako bi unaprijedili svoje vrtove. Na predavanju su bile i mlade visokoobrazovane, osviještene osobe koje žele zasaditi svoj vlastiti vrt. Ovom su prigodom dobili sve potrebne informacije. Želimo im puno uspjeha! Posebna je zanimljivost što je ovo predavanje privuklo i ljude iz Tenje, Laslova, Osijeka, Meca, Brođanaca, Darde i Markušice. Svojim smo programima odavno prerasli granice Čepina.
Predavanje je bio prvi program u okviru akcije „Pokrenimo zelene knjižnice“ kojoj se i naša Knjižnica pridružila.

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se;
ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se;
ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.
(kineska poslovica)