Predstavljanje knjige Franje Kopeckog “Pjesmo, iz duše te zovem”

Predstavljanje knjige Franje Kopeckog “Pjesmo, iz duše te zovem”

Povodom Dana općine Čepin, u utorak, 11. lipnja, predstavili smo 4. zbirku pjesama zavičajnog pučkog pjesnika Franje Kopeckog “Pjesmo, iz duše te zovem”.

Rođen je u Čepinu, radni vijek proveo u Njemačkoj, a pisanjem se počeo baviti 1967. godine. Od prve pjesme “Odvede mi sina, ostavi me sama”, uglazbljene 1977., u izvedbi Alije Pekića, objavio je još tri zbirke: “I mi smo sinovi tvoji” (1994.), “Povratak sreći” (2009.) i “Hvala ti, milo moje” (2015.) Uglazbljena mu je i pjesma “Pismo majke” kojoj je i autor teksta, ali i glazbe, a izvodi ju Valentin Gordilo. Osim što je kao suosnivač utemeljio “Udrugu zanatlija Čepin” i organizirao jedinstvene utrke na soboslikarskim ljestvama te tradicionalnu nogometnu utakmicu “Debelih i mršavih”, utemeljio je “Radionicu pjesnika Čepin” koja se već 8 puta uspješno održala u Čepinu, okupljajući pjesnike Slavonije, Baranje, Zagreba, zapadnog Srijema, Sombora, Novog Sada i Slovenije.

Iznimno je značajno što je u manifestaciju uključio učenike obiju čepinskih osnovnih škola te im tako omogućio da svoj talent ovjekovječe u 5 dosada objavljenih zbirki pjesama (“Duša moja čepinskom ravnicom luta” (2011.), “Slavonijo, dugujem ti dušu” (2013.), “Na slavonskom putu” (2016.), “I dalje te volim Slavonijo” (2017.) te “Život, snovi i stihovi” (2018.)), a u pripremi je i ovogodišnji 9. susret i nova zbirka pjesama “Slavonija i Srijem u srcu su mom”. Učenici OŠ Miroslava Krleže su i ovom prilikom iznenadili gospodina Kopeckog zahvalivši mu čitajući svoje pjesme.

U glazbenom je dijelu programa sudjelovao Predrag Matijanić izvedbom skladbi na gitari, a pjesme prijatelja Franje su čitali pjesnici Zorislav Vidaković – Šokac i Milenko Vasiljević – Čiko.

Za svoj humanitarni rad gospodin Kopecki je primio ugledna priznanja Red hrvatskog pletera i Junak za sva vremena. I ovom mu je prigodom ravnatelj Centra za kulturu Čepin Željko Mamić uručio Zahvalnicu za doprinos zavičajnom pjesništvu kao i volonterskim ličilačkim radovima pri uređenju našeg Odjela za djecu i mlade. Gospodin Kopecki je svim sudionicima programa podijelio knjige i zahvalnice, a pobrinuo se da dovoljan broj primjeraka završi i u našoj Knjižnici i Zavičajnoj zbirci te u knjižnicama obiju osnovnih škola.

Knjige možete posuditi: http://161.53.208.100/cgi-bin/lb02/unilib.cgi?form=010000000199990&id=0250929101