Centar za kulturu Čepin

Radionica o višejezičnosti povodom Europskoga dana jezika

U četvrtak, 25. rujna, u 18:00 sati, povodom Europskoga dana jezika, organiziramo radionicu za djecu i roditelje u čijim se obiteljima, osim hrvatskim, govori drugim jezikom, kako bi podijelili razmišljanja i iskustva o višejezičnosti. U organizaciji i provedbi radionice sudjeluje i Klara Bilić Meštrić, prof., predstavnica projekta LUCIDE (Jezici u urbanim zajednicama – raznolikost i jedinstvo za Europu).

Idejna začetnica provedbe ove radionice u našoj ustanovi je Lidija Šaravanja, prof. engleskog jezika u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu. Okupila je nastavnike obiju čepinskih osnovnih škola, djecu i roditelje sa svrhom osnaživanja u djece svijesti o jeziku kao bogatstvu te razvijanja pozitivnog odnosa prema višejezičnosti u djece i u njihovoj okolini.
U knjižnici smo priredili prigodnu izložbu građe iz našeg fonda kojom naši korisnici mogu proširiti svoja znanja o teoriji jezika, hrvatskom jeziku i europskim jezicima, a moguće ju je razgledati do petka, 3. listopada. Koristimo prigodu pozvati naše mještane na radionicu, korištenje naše građe te učenje jezika i upoznavanje drugih kultura.

Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se svake godine od 26. rujna 2001. koja je bila  proglašena Europskom godinom jezika. Diljem Europe, 800 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 47 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi.

U četvrtak će, zbog održavanja radionice, knjižnica za korisnike biti otvorena do 18:00 sati.

QUOT LINGUAS CALLES, TOT HOMINES VALES.
(Koliko jezika znaš, toliko vrijediš.)