Sastanak čitateljskog kluba “KljučČ” u lipnju

Sastanak čitateljskog kluba “KljučČ” u lipnju

Kad ste posljednji put pročitali pjesmu? A tek zbirku pjesama?
Nama je gospodin Ivica predložio knjigu Darije Perić „Snivon o dobroti“ koju je dobio kao član pobjedničke kvizaške ekipe „Kockasti“, večer prije prošlomjesečnog sastanka kluba i…oduševio se!
A jednako tako je i nas oduševila i zaslužila čistu peticu. Pjesme je napisala djevojčica u osnovnoškolskoj dobi, a intimni i misaoni stihovi su toliko zreli i duboki da je teško povjerovati da ih je ispisala dječja ruka. Zato vam i prenosimo samo neke od njih, koje su nas se posebno dojmile. Čitajte i divite se!
Ovu smo knjigu podijelili i sudionicima našeg 1. općinskog natjecanja u čitanju naglas. Nadamo se da su pročitali, a ako nisu, nadamo se da smo ih sada potaknuli.
Pjesme se lako i brzo čitaju. Možda malo sporije prva polovica knjige koja je pisana čakavicom koju je djevojčica njegovala kao uspomenu na djetinjstvo provedeno na otoku Ugljanu. Upravo to je, po našoj procjeni, dodana vrijednost zbirci – njegovanje domicilnog narječja, a mišljenja smo da će i našoj djeci biti korisno pročitati naglas i osluhnuti njegovu zvučnost.
Djevojčica njeguje i posebnu vezu s morem te je zbirka tako i oslikana. Nama predivno! Baš prigodno za skorašnji početak ljeta.
A tijekom ljeta i naš klub ide na zasluženi odmor te se ponovo sastajemo u rujnu. Čitamo novi suvremeni distopijski roman švedske spisateljice Ninni Holmqvist „Ustanova“. Pročitajte i vi i pridružite nam se u rujnu. Bit će zanimljivo čuti više mišljenja i ocjena.