Sastanak čitateljskog kluba KljučČ u svibnju

Sastanak čitateljskog kluba KljučČ u svibnju

U svibnju je naš čitateljski klub KljučČ djelo „Fahrenheit 451“ Raya Bradburya ocijenio visokom ocjenom 4,7.
Uz Orwellovu „1984“ i Huxleyev „Vrli novi svijet“, riječ je o najpoznatijem antiutopijskom djelu koje opisuje robovanje zapadnjačke civilizacije zabavnim medijima, drogi i konformizmu. Prije 70 godina autor opisuje velike ekrane, interaktivne sapunice, ljude sa slušalicama, a knjige se spaljuju jer nagone na razmišljanje te čine ljude nesretnima, s čim se apsolutno NE slažemo. Društvom zabave i zaborava manipuliraju političari koji ga uvlače u rat. Kako im to ne dolazi potpuno do svijesti, odvode ih u propast.
Godine 1933. skupina nacistički orijentiranih njemačkih studenata sastavila je popis „protunjemačkih“ knjiga. 10. svibnja te iste godine, na berlinskom Trgu Opere, u ceremoniji koja je podsjećala na inkviziciju napravljena je lomača na kojoj su gorjela djela eminentnih židovskih, liberalnih i ljevičarskih autora, poput B. Brechta, E. M. Remarquea, E. Hemingwaya i mnogih drugih. Spaljivanju su uslijedile racije po knjižarama, knjižnicama i izdavačkim kućama, u kojima su konfiscirane sve „nepoćudne“ knjige.
Ovaj strahotan čin koji se dogodio prije devedeset godina bio je inspiracija Bradburyju na pisanje klasika objavljenog dvadeset godina poslije. No, inspiracije mu, nažalost, kroz povijest nije nedostajalo: od paljenja knjiga u drugim državama, raznih vrsta cenzura do masmedija koji na različite načine utječu na čovjekov život,
U klasiku znanstveno-fantastičnog žanra američki književnik stvorio je lik Guya Montaga, „vatrogasca“ iz posebne postrojbe, čiji je posao pronaći građane koji su počinili „zločin čitanja“, te javno spaliti zabranjene knjige
No nakon godina spaljivanja, iskusni Montag jednog dana nehotice pročita par rečenica iz knjige koju je trebao spaliti…
U jednom od svojih intervjua, na pitanje kako je knjiga dobila naziv, Bradbury je odgovorio kako je, dok je pisao roman, nazvao vatrogasnu postrojbu i pitao na kojoj temperaturi gore knjige, a odgovor je glasio – na 451°F , odnosno pri 232.7 °C.
Ako još uvijek niste čitali ovaj roman, posudite ga u našoj knjižnici: http://161.53.208.100/cgi-bin/lb02/unilib.cgi…
A mi možemo konstatirati kako je naš čitateljski klub KljučČ ljestvicu čitanja kvalitetnih knjiga podigao vrlo visoko i ne spušta ju. Još nije pokleknuo u trivijalno…Kako veli član kluba, gospodin Ivica: „još jedna odlična knjiga, puno sam naučio, sam vjerojatno nikada ne bih odabrao ovako kvalitetne i vrijedne knjige i zato sam sretan što sam član ovog čitateljskog kluba.“ Pridružite nam se i vi!