Sastanak Čitateljskog kluba KljučČ u veljači 2024..

Sastanak Čitateljskog kluba KljučČ u veljači 2024..

Sinoć se sastao naš čitateljski klub „KljučČ“.
Čitali smo psihološki roman „Kad svijeće dogore“ mađarskog pisca Sandora Maraija, napisan 1942. godine.
Iako nije riječ o romanu dinamične radnje, kakvi prevladavaju u suvremenom dobu, knjiga je ocijenjena sa 4,4 (ali samo zato jer smo postali jako kritični). Roman je to o ljubavi i prijateljstvu, ali i izdaji, strasti i oprostu.
U ponedjeljak smo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pogledali i istoimenu kazališnu predstavu gostujućeg teatra Erato. Predstavu smo ocijenili još višom ocjenom: 4,8. Vrhunski glumci Siniša Popović, Goran Grgić i Zrinka Cvitešić, u režiji Branka Ivande, sjajno su nam približili pročitani predložak.
Dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči napeti okvir. Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.
Ako je smrt zadana i neizbježna, onda pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri postaju dominantna i kao kulminacija: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti? Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Márai preskače banalnosti i piše o suštini.
A povratak suštini, za sve nas pomalo je zaboravljena kategorija.
Knjigu možete posuditi u Knjižnici: