TEMATSKA IZLOŽBA POVODOM MJESECA HRVATSKOGA JEZIKA

TEMATSKA IZLOŽBA POVODOM MJESECA HRVATSKOGA JEZIKA

Povodom Mjeseca hrvatskoga jezika kolegica Ana-Marija Hećimović priredila je tematsku izložbu. Iz našeg je bogatog fonda izdvojila priručnike iz hrvatskoga jezika i izložila ih u Čitaonici u izložbenoj vitrini te na žičanom panou u Posudbenom odjelu za odrasle. Na drugom je žičanom panou izdvojila najčešće nedoumice hrvatskoga jezika.
Za detaljnije izučavanje hrvatskoga jezika toplo preporučamo posjet našoj Knjižnici. Doista imamo bogat i vrijedan fond, kako za posudbu tako i za rad u Čitaonici.
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika i završava 17. ožujka, na dan objave „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika”.
Prošle je godine na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Hrvatski sabor proglasio 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva u spomen na „Misal po zakonu rimskoga dvora” iz 1483. godine, prve tiskane knjige na hrvatskome jeziku i glagoljičnim pismom. Mjesec hrvatskoga jezika tako započinje materinskim jezikom, temeljem jezičnoga identiteta, ali i hrvatskom glagoljicom, temeljem hrvatskoga pismenoga identiteta jer je glagoljica prvo pismo kojim su Hrvati prije više od tisuću godina zapisivali riječi materinskoga, hrvatskoga jezika.