Završen Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici Centra za kulturu Čepin

Mjesec hrvatske knjige

Završen Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici Centra za kulturu Čepin

Još jedan Mjesec hrvatske knjige je iza nas. Ovogodišnju smo manifestaciju obilježili izložbama, radionicama, igraonicama, predstavljanjem knjige te brojnim drugim aktivnostima.

Ovogodišnja je manifestacija bila posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema bila Baš baština, a osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine. Stoga smo upriličili dvije tematske izložbe – „Baština riječju i slikom“ i „Meandri hrvatskoga glagoljaštva“. Mjesec hrvatske knjige započeli smo svečanim otvorenjem likovne izložbe gosp. Branka Jalovičara pod nazivom „Animalizam u slici“ koja je upriličena i još uvijek dostupna za razgledavanje u galerijskom prostoru Knjižnice „Knjige & Slike“.

Kao i svake godine, organizirali smo posjete starijih skupina DV Zvončić Knjižnici te smo ih uz ugodno druženje i pokoju pročitanu slikovnicu, upoznali s uslugama knjižnice. Također, ove godine smo odlučili posjetiti mlađe skupine DV Zvončić, koje zbog dobi nisu u mogućnosti doći u Knjižnicu. Tako smo, zajedno s članicom čitateljskog kluba gđom Nadom, posjetili mališane i razveselili ih zanimljivim slikovnicama i zagonetkama. Nadalje, u suradnji sa čepinskim osnovnim školama, održali smo dvije igraonice „Glagoljica memory“ gdje su učenici OŠ Vladimir Nazor i OŠ Miroslava Krleže kroz igru i zabavu učili pojedinačna slova glagoljice te su imali priliku ispisati vlastito ime na glagoljici.

Održano je čak šest radionica u organizaciji udruge Breza. Udruga Breza, kao nositelj projekta Kreativni zajedno, provela je dvije radionice izrade svijeća od voska, dvije radionice izrade nakita filcanjem te po jednu radionicu izrade predmeta od gline i ukrašavanje predmeta salvetnom tehnikom. Knjižnica, kao partner na projektu, osigurala je prostor i informirala javnost o radionicama, dok je materijale korištene na radionicama financirala Općina Čepin. Gđa Anica Pašalić, iz udruge Breza, uz pomoć štićenica Udruge, provela je svih šest radionica te prenijela dio svog bogatog znanja i na polaznike. Kako su radionice bile namijenjene svim generacijama, u svrhu poticanja međugeneracijske solidarnosti, bilo je uistinu zanimljivo i veselo.

Čitateljski klub KljučČ sastao se, kao i svaki mjesec, zadnjeg utorka u mjesecu. Listopadski sastanak započeli smo obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige igrom „Naši naslovi na glagoljici“. Svatko je dobio jedan naslov djela kojeg je trebalo napisati na glagoljici pomoću prigodnih staničnika Mjeseca hrvatske knjige na kojima se nalazi glagoljica. Bila je to prilika da se nauči nešto novo i provježba glagoljica.

Ovu kulturnu manifestaciju obogatili smo i vrijednim predstavljanjem knjige Čepinca Viktora Himelrajha „Rad na likovnom odgoju djece i mladeži“. Vinko Ivić, urednik i iskusni pedagog, odao je počast svom profesoru objavljivanjem njegove knjige. Na predstavljanju su još sudjelovali i prof. povijesti Slavko Babić, pedagoginja Marija Marinović i prof. likovne umjetnosti Andrej Tomić. Prigodne radove napravili su i djeca iz DV Zvončić te učenici OŠ Miroslav Krleža, koji su raznim tehnikama napravili portret Viktora Himelrajha.

Završnu svečanost i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige obilježili smo 15. studenoga postavljanjem izložbe radova nastalih na provedenim radionicama u sklopu projekta udruge Breza „Kreativni zajedno“. Izložba će krasiti naš prostor do 30. studenoga. Također, zadnjeg dana Mjeseca hrvatske knjige, omogućili smo povrat knjiga bez naplate zakasnine.

Izuzetno nam je drago što su mnogi prepoznali rad Knjižnice te podržali aktivnosti i programe koje smo priredili u Mjesecu hrvatske knjige. Zahvaljujemo svim suradnicima i posjetiteljima jer se zbog njih i trudimo obogatiti život naše lokalne zajednice!